Yeni Değerler

Lojistik sektörü için logitrans, yıllık buluşma noktası olarak nitelendirilmektedir.

İstanbul’da her yıl Kasım ayında düzenlenen Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı, lojistik şirketleri için hem mevcut müşteriler ile buluşma hem de yeni iş anlaşmaları için zemin hazırlama olanağı sunmaktadır. Fuar bu yıl da 22 ülkeden gelen ve sayıları yüzde 10 artışla 220’ye ulaşan katılımcıları ile kayıtlara göre 54 ülkeden gelen 15 bini aşkın ziyaretçisine önemli yararlar sağladı.

Fuar katılımcı profilinin geniş bir yelpazeye yayılması sayesinde logitrans, tedarik zincirinin tüm halkalarını kapsar bir nitelik taşıyor. Fuarı ziyaret eden kitle, satın alma süreçlerindeki etkisi yüzde 92 olan üst düzey sanayici, üretici ve hizmet sektörü mensuplarından oluşuyor. Yapılan bağımsız araştırmalarda ziyaretçiler, lojistik çözümler konusunda doyurucu bir kitle ile karşılaştıklarını vurguladı. Katılımcı firmaların bu memnuniyeti, fuarın sürekli gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı, bu yıl da dünya ticaretindeki gelişmeleri yansıtmayı başardı. Ticaretin tüm kesimlerinin mutlaka hizmet aldığı bir iş kolu olan lojistik, bu yanıyla fuarın işlevini de artırıyor. Taşımacılık ve lojistik endüstrisi, üretimin ve ticaretin fiilen gerçekleşmesini sağlayan stratejik bir iş kolu. logitrans da ticaretin fiilen gerçekleşmesinin iş kollarına, ürün çeşitlerine, ülkelere, bölgelere ve diğer tüm değişkenlere göre nasıl en verimli şekilde yapıldığına ilişkin örnekleri sıralamaktadır.

logitrans, aynı zamanda ‘büyük-küçük’ demeden, katılan tüm firmalar için önemli bir tanıtım ve pazarlama etkinliği olarak kurgulanmıştır. Ürünün üretim bandından raflara ulaşmasına kadar geçen sürecin bileşenleri, fuarın konusunu oluşturuyor. Çünkü verimli bir lojistik süreç ancak tüm bu araç ve sistemler entegrasyon içinde hareket ettiğinde kusursuz hale geliyor.

Fuar sırasında düzenlenen ve çabuk bozulabilen gıda lojistiğini konu alan Perilog konferansı, soğuk hava depoculuğu ve soğuk tedarik zinciri lojistiğinde en yüksek büyüme oranına sahip ülkelerden biri konumunda olan Türkiye’de uluslararası bir nitelikte ele alındı. Bu konunun özellikle üzerinde durulma nedeni; 2012 yılında ATP Konvansiyonu’nun yürürlüğe girmesi ile birlikte soğuk tedarik zinciri lojistiğinin Türkiye’de önemli bir ilerleme kaydetmeye başlamasıdır. logitrans’da soğuk tedarik zincirindeki bu gelişim özel bir konsept olarak işlenirken, soğuk tedarik zinciri lojistiğine yönelik faaliyet gösteren firmalar da ürün ve hizmetlerini sergilediler.

‘Türk-Alman lojistik işbirlikleri için altyapı projelerinin önemi’, ‘Demiryolu taşımacılığı ve hinterlant bağlantıları’ gibi lojistiğin farklı alt başlıklarını odağına alan seminerler de fuarın içeriğini zenginleştirdi. Fuar sırasında, fuar başlamadan önce ve sonrasında da çok sayıda ikili görüşme, işbirliği anlaşmaları, resmi ve ticari ortaklıklar geliştirildiğini son derece yararlı olarak karşıladım. logitrans, gerçek anlamda yarar üreten, ürettiği yararların ikili taraflarla sınırlı olmayıp genel ekonomiye ve kamuya kadar uzandığı bir fuar olarak hafızalara kazınmıştır.

Her yanıyla dolu-dolu ve fayda üretmeye odaklı olan logitrans, Türkiye sınırlarını aşan ilgi ve katılımla, kaçırılmaması gereken bir dünya ligi etkinliği durumuna gelmiş bulunuyor. Artık logitrans için ‘sektörün yarattığı ve ülkeye ait yeni bir değerdir’ demek hiç de abartılı değildir.

Lojistik Ödülleri ‘Atlas’ da sahiplerine ulaştı. Bu yıl 17 kişi ve kurum, değişik kategorilerde ödül kazandı. 6’ncısı gerçekleştirilen yarışma, Türkiye’nin en saygın ve güvenilir yarışmalarından biri durumuna gelmiştir. Seçimler; taşımacılık ve lojistik endüstrisinin en etkili sivil toplum örgütleri olan UND, UTİKAD ve DTD ile aralarında Kargo Haber dergimizin yanısıra Taşıyanlar, Kamyonum, UTA, Ticari Araçlar, Lojistik Ekipmanlar’ın da temsil edildiği tarafsız bir jüri tarafından kontrol edilmekte, onaylanmakta, oylanmaktadır.

 

Artık sektöre mal olmuş bulunan yarışmanın her yıl biraz daha ilerlemesini beklemek kaçınılmazdır. Bunun için gerekli adımları saptayan organizasyon komitesi ve jüri üyeleri, başvuru sayısının yanısıra ödülü erişilebilir kılmaya da çalışmaktadır. Yarışmanın daha da ilerleyeceği inancıyla yarışma cesareti gösteren tüm katılımcıları tebrik ediyor, kazananları ayrıca kutluyorum.

Aysberg kuşkusuz, fuarın en aktif katılımcıları arasında yer aldı. Özellikle akademik danışmanımız Prof. Stefan Iskan tarafından fuar süresince gerçekleştirilen söyleşiler, ziyaretçi ve katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. Sektörün önde gelen isimleri görüşlerini Aysberg standında gerçekleştirilen ‘Tea&Talk’ etkinliğinde açıkladı. İngilizce olarak gerçekleştirilen bu söyleşilerin kayıtları, ilgilenenler tarafından www.kargohaber.com adresinden izlenebilir. İngilizce olarak yayınlanan Intermodal Dergisi’nin logitrans özel versiyonu da 54 değişik ülkeden gelen ziyaretçilerin Türkiye’nin taşımacılık ve lojistik endüstrisinin genel karakterini görmesini sağladı. Makro değerlendirmelerin yanı sıra sektörün önde gelen şirketlerinin de kendini tanıtma fırsatı bulduğu Intermodal, pek çok ülkeden değişik sektörlerdeki okura hitap ediyor.

Sadece İlk başta ayrıntılarını verdiğim logitrans değil, Rusya kriziyle gündeme iyice oturan bozulabilir ürünlerin lojistiğini konu alan Perilog, 6. kez gerçekleştirilerek itibarını artıran Atlas Lojistik Ödülleri, doğrudan İngilizce hazırlanarak Türkiye’nin dışa dönük lojistik vitrini olan Intermodal, derken lojistikte dünyanın bir numarası olan Federal Almanya’nın Ulaştırma ve Dijital Altyapı Bakanlığı Müsteşarı Rainer Bomba da dahil çok önemli konuklara mikrofon uzatan Tea&Talk gibi, ekonominin yararına sunulan bu etkinliklerin her birinin, sektörel bir değer olduğu inancındayım.

 

İlker ALTUN
ilker@aysberg.com

Kargohaber Dergisi (Sayı:203)

ABS Transport’un Tercihi Tırsan Oldu
DHL Express Türkiye Wewalk İle İş Birliğine İmza Attı
Scania’nın Türkiye’deki 2024 Pazar Payı Yüzde 8,6 Oldu
Akbulut Nakliyat Filosunu Tırsan İle Genişletti