Yeni Sprinter Sınıfının İlkleriyle Yollara Çıktı

Büyük van segmentinde Mercedes Benz’in amiral gemisi Sprinter, tamamen yenilenerek yolla çıkarken ilk test sürüşü için Hollanda yollarında gerçekleştirildi.

Haberin Fotoğraf Galerisi

İnternet bağlantısı ve gelişmiş filo yönetim hizmetleriyle gelecek dönemin taşımacılığıyla ilgili ipuçlarını veren Yeni Sprinter, yeni motor ve şanzıman seçeneklerinin yanı sıra kabin tasarımı, gövde uzunluğu, tonaj ve yük bölmesi yüksekliği gibi alanlarda da pek çok yeniliği barındırıyor.

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da başlayarak ülkenin ticaret ve taşımacılık merkezi Rotterdam’a uzanan ve Yeni Sprinter’in dinamik altyapısının yanı sıra akıllı özelliklerinin ve bağlanabilirlik kabiliyetini de test etme imkanı bulduk.

İlk defa önden çekiş seçeneğini sunmaya başlayan Yeni Sprinter, bin 700’i aşkın farklı kombinasyona  ulaşırken test için Almanya’dan getirilen araçlar da minibüs, panelvan ve kamyonet olarak farklı motor, şanzıman ve çekiş özelliklerine sahipti.

Üç farklı güzergahta özellikle markanın Türkiye’de güçlü olduğu 3 farklı modeliyle yaptığım testte öncelikle hafif ticari araç endüstrinde bir ilk olan 9 ileri otomatik şanzımana sahip olan Sprinter 314 CDI panelvanı deneme şansı buldum. ZF tarafından Mercedes Benz ile geliştirilen bu otomatik şanzımana sahip araç 2,143 cc hacme sahip 143 beygir gücünde (105 kW) 4 silindirli motorla donatılmış.  Aracımızın 1200-2400 devir aralığında 330 Nm torka sahipti.

Yeni Seçeneklerle Otomatik Sprinter’a Talep Artacak

Ticari araçların gelişimde son yılların önemli trendi olan “binek aracı konforuna benzeme” konusunda bir üst seviyeye geçen aracımızdaki direksiyon sistemi de bu konforu tamamlamış. Yeni şanzımanın beraberinde getirdiği avantajla sarsıntısız geçiş, daha düşük gürültü seviyesini hissetmek için çaba harcamanıza gerek kalmıyor. Elektrikten güç alan ve hassasiyeti hızınıza göre ayarlanan yeni direksiyon sistemi bu aracın kontrolünü olabildiğince kolaylaştırdığını hissediyorsunuz.

Test organizasyonunda sorularımızı yanıtlayan Mercedes-Benz Hafif Ticari Başkanı Volker Mornhinweg, iyi ve sorunsuz çalışan otomatik şanzımanların müşteriler tarafından hızlı bir şekilde takdir edildiğini söyledi ve yeni seçeneklerle birlikte Sprinter’da daha fazla otomatik şanzımanlı aracın talep edilmesini beklediklerini açıkladı.

Tork konvertörlü otomatik şanzımana sahip ilk test aracımızın bir diğer özelliği ise Sprinter seçenekleri arasına giren önden çekişli olmasıydı. Mercedes’in Yeni Sprinter ile ‘sadece arkadan çekiş’ anlayışına önden çekişi de eklemesinin temelinde verimlilik ve aracın daha farklı misyonlar için daha kullanılabilir hale gelmesi yattığı uzmanlar tarafından ifade ediliyor. Önden çekişli versiyonun daha az parçayla sorunsuz ve daha ekonomik bakım maliyetlerinin yanı sıra 50 kg gibi fazladan yükleme kapasitesinin bulunduğunun altını çizelim.

Konforlu ve Ticari Araç DNA’sına Sahip

Kabin içinde ticari araç kullanıcılarının en büyük ihtiyaçlarından olan kullanışlı saklama alanları konusunda cömert davranan Yeni Sprinter’da kapı içlerinden ön konsola, aracın tavanından konsol üzerinde mobil cihaz bağlantı ve USP şarj noktalarıyla bu konuda sürücüye istediğini fazlasıyla sağlıyor. Örneğin bir Sprinter sürücüsü iş zamanında ihtiyacı olan kağıt ve dosyalar için kolayca kabinde yer bulabileceği gibi gerek bardak ve su şişeleri gerekse de mobil cihazları için de yer bulabilir.

Konforlu sürücü koltuklarının kontrolünde de diğer hafif ticari araç üreticilerinden farklılaşan Mercedes Benz, kontrol butonlarını kapı içine almış. Premium binek araç hissine yapılan bu vurgu aynı zamanda oldukça pratik kontrol sağlıyor. Anahtarsız çalıştırma seçeneği de bu hissiyatı güçlendiren başka bir özellik.

6 Vitesli Yeni Şanzımanda Yeni Sprinter’da

Test ettiğim araçlar arasında bulunan bir diğer Sprinter panelvan modeli ise yeni 6 ileri manüel şanzıman daha önceki modellerde hissedilen titreşimleri en aza indirerek konfor sağlıyor. İlk defa tanıtılan bu şanzımanla sakin bir kullanımda yarı-şehir denilebilecek ortamda önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlayabiliyorsunuz.  

En Güçlü Sprinter: V6 Motor- 190 Beygir Gücü

Test organizasyonunda yakından inceleme ve kullanma imkanı bulduğum son aracım ise Sprinter Tourer oldu. 6 silindirli V6 motoruyla ve 190 beygir gücüyle sınıfının en güçlü araçları arasında yer alan Sprinter Tourer sürüşünün pek çok binek araç kullanıcısı için dahi özel bir deneyim olacaktır. 1400-2400 devir aralığında 440 Nm tork sağlayan aracımız markanın bir süredir kullanmakta olduğu 7 ileri otomatik şanzımana sahipti. Otoyol limitlerinde yaptığımız hızlanma testi güç arayan kullanıcıları memnun edecektir. Yine yüksek hızda test ettiğimiz aracın yol tutuşuyla birlikte kabin içi ses ve titreşimler de sürücüyle birlikte minibüsteki yolculara da konforlu bir seyahat sunuyor.

“Merhaba Mercedes” Konuşabilen İlk Ticari Araç

Mercedes Benz idareci ve mühendisleri yeni Sprinter’in tasarlanmasında stratejik olarak taşımacılığın bütün sektörlerinin ihtiyaçlarını olduğu kadar ihtiyaç duyulmayan fonksiyonlarını da göz önüne almış. Satış fiyatlarını ve dolayısıyla ulaşılabilirliği doğrudan etkileyecek bu kararla bazı modellerde radyo ve klima bile temel donanımlar bulunmazken en donanımlı modeller ise yük veya yolcu taşıyan akıllı ve Premium binek araçlarla yarışır hale geliyor. Bu noktada test ettiğim her 3 aracın da ortak noktası olan gerek görünüş gerekse fonksiyon olarak farklılıkları bulunan MBUX özelliğinden bahsetmek istiyorum. Aslında bir süredir gerek ağır gerekse hafif ticari araç endüstrisinin en trend konularından biri olan bağlanabilirliğin bugüne kadar çekilmiş en net fotoğrafı olan bu sistemin ne zaman ve hangi koşullarda Türkiye’ye sunulacağı belli olmasa da modern taşımacılığın geleceğine dair önemli ipuçlarını barındırıyor.

Bazı ticari araç üreticileri son dönemde tanıttıkları ve satışa sundukları araçlarda internet bağlantısıyla birlikte farklı filo yönetim sistemlerini de müşterilerine sunmaya başlamışlardı. Gerek araçtan daha fazla verim almak gerekse de operasyonel verimliliği artırmayı amaçlayan Mercedes Benz, Yeni Sprinter ile Mercedes PRO adını verdiği dijital iletişim modülünü de opsiyonları arasına koydu. Yeniden rota belirleme, araç verilerini kaydetme gibi özellikleri olan sistem sürücüyle yönetim merkezi arasında doğrudan iletişim kuruyor. Sesle söylediğiniz mesajları metne çeviren filo merkezine gönderen sistem,

Akıllı Kullanıcı Deneyimi olarak tanımlanan MBUX’un son neslini Yeni Sprinter’da kullanmaya başlayan Mercedes Benz, aslında bu sistemle ilk kez sesli komutlara sesli yanıt verebilen, sürücü alışkanlıklarını hafızasında tutabilen bir aracın seri olarak üretimini de hayata geçiriyor.

Aracımızın multimedya İngilizce olduğu için “Hi Mercedes” komutuyla faaliyete geçen sesli kumanda sistemi, hava durumunu size aktarabildiği gibi acıktığınızı söylemeniz durumunda size yakın yemek mekanlarının listesini size olan mesafeleriyle birlikte gösterebiliyor ve o listeden birini seçtiğiniz zaman canlı trafik özelliğine sahip navigasyonuyla oraya ulaşabiliyorsunuz.  Sürücü koltuğunun ısıtması gibi bazı fonksiyonların da sesle yapıldığı sistemin, gelecekte gelişen yapay zeka teknolojisine paralel olarak iyi bir yol arkadaşı, muavin veya co-pilot olma adayı olduğunu söyleyebiliriz.

10,25 inçlik geniş ekrana kadar çıkabilen MBUX arayüzü ekran, hızlı tepki veren dokunmatik özelliğe sahip ve aynı tablet veya akıllı telefonda olduğu gibi görüntüyü parmaklarınızla büyütebiliyorsunuz veya parmağını yana kaydırarak diğer fonksiyonlara geçiş yapabiliyorsunuz. Yine mobil cihazınızda buluna bir uygulamayla aracınızla ilgili bilgilere, aracınızın konumuna da bulunduğunuz yerden görebiliyorsunuz hatta gerektiğinde aracınızın kilidini de uzaktan açma imkanınız var.

Yeni Sprinter’ın Yükleme Alanı

Önden çekiş özelliğiyle birlikte Yeni Sprinter 80 mm daha alçak olan yükleme eşiği sunuyor. Ticari kullanımda yüklemeyi önemli oranda kolaylaştıran bu özelliğin yanı sıra arkadan çekişli versiyonunda 4.325 mm’ye kadar ve önden çekişli versiyonunda 3.924 mm’ye kadar uzanan dingil mesafesi farklı kullanım ihtiyaçlarını karşılıyor. Çamurluk arası yükleme genişliği 1,22 metre olan yeni nesil Sprinter, bu sayede paletleri enlemesine yükleme imkânı da sunuyor.

Bu özelliklerin yanı sıra farklı görevler için özel metal,  hafif plastikten veya kontrplak zemin seçenekleri, güvenliği arttıran hareketli palet destekleri ve yeni ara duvar yükleme alanını daha güvenli ve fonksiyonel hale getiriyor. 

Arka çamurluk yapısı, tek tekerlekli arka aks mimarisi ve önden çekişli yapı kullanım alanını arttırırken 17 metreküp kargo alanı ve 5,5 tona kadar yük taşıma kapasitesi de yeni Sprinter’ın kullanım alanını arttırıyor. 3,5 ton segmentinde aracın yüksüz ağırlığı panelvanda 1990 kilogramdan açık kasalı modellerinde ise 1975 kilogramdan başlıyor.

Kendi kendini durduran menteşelerle donatılan arka kapı tek elle bile kolayca açılıp kapanırken aracın yan duvarlarına çarpmadan duruyor.

Sprinter Panelvan Yük Bölümü Ölçüleri

3.980  metrekareden 7.606 metrekareye kargo alanı

7.8 metreküpten 17.metreküpe kadar yük hacmi

2732 mm’den 4810 mm’ye zemin seviyesinde yük alan uzunluğu  

1719 mm’den 2243 mm’ye yük alanı yüksekliği

3000 kg’dan fazla maksimum taşıma kapasitesi 5500 kg ağırlığa sahip modelde

7 Europalete çıkan alan

Sprinter Kamyonet Yük Bölümü Ölçüleri

5.8 metrekareden 9.2 metrekareye kargo alanı (Standart kabinle)

4.3 metrekareden 7.7 metrekareye kargo alanı (Çift kabin)

2858 mm’den 4308 mm’ye platform uzunluğu (Standart kabinle)

2128 mm’den 3608 mm’ye platform uzunluğu (Çift kabin)

2035 mm’den 2135 mm’ye platform genişliği

403 mm arka kapak yüksekliği

3000 kg’dan fazla maksimum taşıma kapasitesi 5500 kg ağırlığa sahip modelde

8 Europalete çıkan alan

Haberin Fotoğraf Galerisi

Prometeon Türkiye ve TGL, İş Birliğini 4 Yıl Daha Uzattı
Ekol Satışı İptal
Atlas Lojistik Ödülleri Kurumsal Başvuru Süresi Uzatıldı
Mercedes-Benz Türk Kamyon Satış Bayileriyle Buluştu
Ekol Lojistik Enerjisini Güneş’ten Alıyor
Grimaldi Grubu Trieste-Ambarlı RO-RO Hattını Genişletiyor