Avrupa'nın sürüş eğitmenlerinin yüzde 41’i kampanyaların genç sürücülerin güvenli sürüş tutumları üzerinde bir etkileri olmadığını söylüyor.
Goodyear ve Avrupa Sürücü Okulları Federasyonu’nun (EFA) birlikte yürüttüğü yeni araştırmaya göre, Avrupa'nın sürüş eğitmenlerinin sadece yüzde 31’i güvenli sürüş için halkı bilinçlendirme konusundaki standart kampanyalarının acemi sürücüler için etkili olduğunu düşünüyor. Ancak, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 12 Avrupa ülkesinde 2 bin 334 sürüş eğitmeninin katıldığı araştırmaya göre eğitmenlerin yüzde 41’i kampanyaların genç sürücülerin güvenli sürüş tutumları üzerinde bir etkileri olmadığını söylüyor.
Türkiye’de eğitmenlerin sadece yüzde 25’i etkili yol güvenliği kampanyalarını önemsiyor. Rus sürüş eğitmenleri, Avrupalı meslektaşlarının görüşlerini paylaşıyor. Rus eğitmenlerin yüzde 31’i kamu bilinçlendirme kampanyalarının Rusya'da amaca hizmet ettiğini düşünüyor. İspanyol eğitmenlerin yüzde 57'si, devletin yol güvenliği kampanyalarının genç sürücülerin yol güvenliği tutumlarını etkilediğini kabul ederken; eğitmenlere göre, Hollanda, Fransa ve Belçika hükümetleri en etkili kampanyaları yürütüyor.
Lepine: “Kampanyaların etkinliğine inanması gerekenler ikna olmuş değiller”
Avrupa Sürüş Okulları Federasyonu Başkanı John Lepine yaptığı açıklamada, “Etkin sürüş öğretiminin hedefi, halkın güvenli sürüş davranışı ve yol güvenliği tutumunu etkileme gücüne sahip bilinçlendirme kampanyaları geliştirmektir. Ancak, araştırmalar gösteriyor ki, bu kampanyaların etkinliğine inanması gerekenler ikna olmuş değiller. EFA bu ülkelerden alınan en iyi uygulamaları ve daha etkili kampanyaları paylaşarak birbirinden yeni bilgiler öğrenmek için hükümetlere çağrıda bulunmaktadır” dedi.
Goodyear Avrupa, Orta Doğu, Afrika Bölgesi (EMEA) Tüketici Lastiklerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michel Rzonzef ise, “AB'de on yıllık yol güvenliği programında üçüncü yılımızdayız. Araştırma bulguları, sektöre yardımcı olma potansiyeline sahip. Siyasetçiler, özellikle gençlerin dahil olduğu trafik kazalarının sebep olduğu ölümlerin azaltılması için, daha etkin eğitim ve bilinçlendirme kampanyaları geliştiriyorlar. Goodyear olarak bizim de öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor” diye konuştu.
Sürüş eğitmenlerinin ulaşılması zor olan genç sürücüleri etkilemek konusunda, neyin işe yaradığı hakkında geniş bir perspektife sahip olduğunu ifade eden Rzonzef, “Her yıl kamudan ve endüstriden önemli bütçeler, Avrupa'da yol güvenliği bilincinin artırılması ve eğitimlerin yaygınlaştırılması için harcanıyor. Bu yatırım bizim Avrupa yollarındaki güvenliği artırmamızda yardımcı olacak. Goodyear olarak, genç sürücülerin tehlikeli sürüş potansiyelinin sonuçlarını ortaya çıkaracak eğitim materyalleri ve yol güvenliği kampanyaları geliştirdiğimiz için, bu önemli araştırmanın bulgularını da titizlikle gözden geçireceğiz” dedi.
Genç Avrupalıların diğer yaş grubuna göre trafik kazalarında yer alma olasılığı daha yüksek. Eğitmenler için mevcut halkı bilinçlendirme kampanyalarının çarpıcı olması, genç insanların dikkatini çekmek için büyük önem arz ediyor. Sarsıcı yol güvenliği kampanyasının nelerden oluştuğu sorulduğunda, eğitmenlerin yüzde 61’i dramatik kaza simülasyonlarına yatırımın, gençlerin ciddi şekilde yol güvenliği önlemi almasını sağlamak için en etkili yöntem olduğuna inanıyor. Tercih edilen yöntemler arasında, emniyet kemeri takılmaması sonucu ortaya çıkan tehlikeleri göstermek için bir simülatör kullanılması da yer alıyor.
Eğitmenlerin yüzde 52’si, güvensiz sürüşün sebep olduğu kazalara dair grafik görüntülerinin son derece etkili olduğuna inanırken, yüzde 44’ü ise, devletin yol güvenliği kampanyası geliştirmesi için sosyal medyayı daha etkili kullanmanın doğru bir yöntem olduğunu savunuyor.
Goodyear’ın ‘Trafikte Gençlik Hareketi’ 3’üncü yılında
Goodyear Türkiye, 2012 yılında hayata geçirdiği Trafikte Gençlik Hareketi projesiyle öğretmenler, öğrenciler, veliler ve okul servis sürücülerinde trafik güvenliği ve bireysel sorumluluklar konusunda farkındalığı geliştirmeyi hedefliyor.
Ders programına 2012-2013 eğitim öğretim yılında dahil edilen Trafik ve İlk Yardım dersi kapsamında öğrencilere, trafikte tehlike yaratmamak, tehlikelerden korunmak, sürücü, yaya ve yolcu olarak trafik kurallarına uymak ve duyarlı olmak, sorumlu davranmak konusunda olumlu davranış değişikliği kazandırmak üzere harekete geçen Trafikte Gençlik Hareketi projesi, aynı zamanda öğrencilerin okullarında bulunan Trafik Güvenliği ve İlk Yardım Kulüplerinin faaliyetlerine gönüllülük esasıyla katılımlarını artırmayı da hedefliyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları ve Goodyear Lastikleri T.A.Ş. arasında imzalanan iş birliği protokolü ile hayata geçirilen Trafikte Gençlik Hareketi projesi, Trafikte Sorumluluk Hareketi kapsamında yürütülüyor.
7 Temmuz 2014