Yurtiçi Kargo’dan Dijitalleşme Sürecinde Önemli Adım

Son zamanlarda özellikle mobil sektöre yaptıkları yatırımlara dikkat çeken Yurtiçi Kargo, son olarak geliştirdiği ve tescil ettirdiği mobil oyunlaştırma teknolojisi YK GAME ile inovasyonu en ön sırada tuttuğunu bir kez daha gösterdi.

Türkiye’de ilk defa kargo sektöründe kullanılacak olan YK GAME ile tüm Yurtiçi Kargo kuryelerinin bir yandan mobil cihazları daha yaygın olarak kullanarak hızlı hizmet sunmalarını diğer yandan da söz konusu oyunlaştırma içerisinde geliştirdikleri ödül sistemi ile oyunlaştırmada yer alan tüm şube ve acente çalışanlarının motivasyonlarının artırılması hedefleniyor.

Yurtiçi Kargo,  söz konusu mobil oyunlaştırma ile ayrıca, müşterilerine daha iyi hizmet sunmayı ve anlık bilgi akışını sağlamayı amaçlıyor.

Yurtiçi Kargo Genel Müdürü Metin Kocael, bu önemli gelişmeyle ilgili Kargo Haber dergisinin sorularını yanıtladı.

Öncelikle Yurtiçi Kargo olarak sunduğunuz hizmetleri bizim için özetler misiniz?

Yurtiçi Kargo, standart ve özel olmak üzere sunduğu kırkı aşkın hizmetin yanı sıra, müşteriye özel tasarladığı “Kapıda Kredi Kartı ile Ödeme”, “SMS Paketi Hizmeti”, “Tahsilatlı Gönderi” hizmetleri gibi entegrasyon çözümleri ile dikkat çekmektedir.

Tüm bunların ötesinde son yıllarda gerçekleştirdiği teknoloji yatırımlarının sonucunda ortaya koyduğu “Self Servis Çözümleri”nde Yurtiçi Kargo, online gönderi hazırlama, etiketleme, kurye çağırma, teslimat onayı, gönderi izleme, portal satış kodu onaylama gibi hizmetlerin eş zamanlı olarak sunulduğu web uygulamasını da, dijital dünyanın bir gereksinimi olarak müşterileri ile paylaşmıştır.

Dijitalin bu kadar önem kazandığı günümüzde, bir ürünün müşteriye ulaşma hızı/süresi  (kargoya verildiği ilk andan, müşterinin eline ulaştığı ana kadar) Yurtiçi Kargo’da nasıl değişti/gelişti?

Yurtiçi Kargo Servisi A.Ş. olarak, bir gönderinin teslim alınmasından müşteriye ulaştırılmasına kadar geçen süreyi, beş yıl öncesine göre, teknolojik gelişmelerimizin de etkisiyle önemli ölçüde kısaltmış bulunmaktayız. Sektörümüzde büyük önem arz eden ve yaşanan zaman kayıplarının en büyük nedenlerinden biri olan yeterli/doğru adres verilerinin düzenlenmesi süreçleri, günümüzdeki teknoloji yatırımları ve özellikle Parser (Adres Ayrıştırıcı) ismi verilen yazılımlar aracılığı ile iyileştirilmiştir. Beş yıl öncesine kadar manuel olarak gerçekleştirilen bu süreçlerin söz konusu yatırımlarla iyileştirilmesi sonucunda, yetersiz adres verileri zenginleştirilmiş ve gönderilerin doğru teslim birimlerine yönlendirilmesi sağlanarak gönderi hızı arttırılmıştır.

Tüm bunlara ek olarak, ortak barkod entegrasyonları sayesinde, özellikle yoğun gönderi yapan müşterilerde, tek barkod ile gönderilerin sevkiyatları sağlanmış; bu şekilde, ikinci barkodun basılması sürecinde, zaman kayıplarının önüne geçilmiş ve aynı zamanda, ciddi oranda kağıt tasarrufu yapılarak çevreye karşı daha duyarlı bir yapı kurulmuştur. Benzer şekilde alım ve teslimat süreçlerinde de gerçekleştirilen teknik altyapı yatırımları sonucunda,  beş yıl önce bireysel inisiyatif ile belirlenen dağıtım ve alım önceliklendirmesi, günümüzde rotalama  yazılımları sayesinde optimize edilmekte ve gönderilerin müşterilere ulaştırılması sürecinde yaşanan vakit kayıpları minimize edilmektedir. 

Günümüzde mobil teknolojilerin kullanımının çok yüksek seviyelere ulaşması ile birlikte ise, hem Yurtiçi Kargo çalışanlarının hem de müşterilerinin gönderi süreçlerini android ve iOS tabanlı mobil cihazlarından takip etmeleri sağlanmış ve tüm işlemlerin anlık olarak gerçekleştirilmesi, bilginin daha hızlı aktarılabilmesi açısından önemli bir noktaya gelmiştir.

Artan ticarete ve e-ticarete rağmen Türkiye’deki kur artışından ve hareketli ekonomik gündemden kargo sektörü ne kadar etkilendi?

Hızla büyüyen ve gelişen e-ticaret artık büyüme anahtarlarından biri kabul edilmektedir. Yapılan pazar araştırmaları geleneksel ödeme yöntemlerini kullanan perakende satış şirketlerinin de pazarda yerlerini koruyarak, müşterilerini memnun etmeye devam etmeleri için bu trende ayak uydurmaları gerektiğini göstermektedir. Günümüzde toplam perakende satışların yüzde 5’ ine sahip olan e-ticaretin 2020 yılına kadar ikiye katlanacağı öngörülmektedir.

E-ticaretin alt grubu olarak görülen sanal mağazacılık alanında yaptıkları büyük yatırımlar sayesinde ticari faaliyet gösteren tüm kuruluşlar, pazara daha hızlı ve az maliyetle ürünlerini sunma imkânı kazanmış ve uluslararası rekabet içinde çok önemli fırsatlar yakalamışlardır. Bunun sonucunda da kargo sektörü büyük bir gelişme göstermiştir.

Yurtiçi Kargo’ya baktığımız zaman, uzun yıllardır ülke büyümesinin üstünde bir büyüme performansı sergilemiştir. Gerek yatırımlarımız gerek ise hizmet standartlarımız her geçen gün artmaktadır. Sene başından bu yana yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmeler içerisinde dahi müşteri memnuniyetimizi arttıracak teknolojik atılımlarımız sayesinde, 2018 yılı içinde yaklaşık yüzde 20 oranındaki bir hedef ile ülke büyümesinin çok üzerinde büyüme göstererek lokomotif görevimizi sürdürüyoruz. Yılın ilk 7 ayı itibariyle de bu hedefimizde her hangi bir sapma bulunmamaktadır.

Yurtiçi Kargo’nun son olarak geliştirdiği ve tescil ettirdiği mobil oyunlaştırma teknolojisi YK GAME ile ilgili bilgi verir misiniz? Bu uygulamayı geliştirmedeki nedenler nelerdir?

YK GAME, Türkiye’de ilk defa taşımacılık sektörüne sunulan ve akıllı telefon kullanımının bir yandan Yurtiçi Kargo kuryeleri arasında teşvik edilmesi amacıyla yaratılan diğer yandan ise asıl amacımız olan, müşterilerimize daha iyi hizmet edebilmeyi ve anlık bilgi akışını sağlamayı amaçlayan bir teknoloji. YK GAME’e tüm kuryelerimiz Google Play uygulamasından güncelledikleri Yurtiçi Kargo Mobil Kurye Uygulaması içerisinden katılabiliyorlar. Teslim edilen veya müşterimizden alınan her bir kargonun karşılığında kupa ve puanlar bulunmaktadır. Söz konusu uygulama içerisinde yer alan oyunlaştırma teknolojisine dahil olan kuryelerimiz, yapmış oldukları günlük operasyonel işleyişin neticesinde puan toplayıp sonunda ödül kazanma şansını yakalayabiliyorlar.

Kısaca bu teknoloji şöyle çalışıyor: Kuryelerimiz Mobil Kurye Uygulamasını akıllı telefonlarına indiriyorlar, Kargo Alım ve Dağıtım işleyişi için kullanmış oldukları operasyonel veriye erişiyor, yapmış oldukları her bir aktivite sonucunda puan ve kupa topluyorlar.

2018 yılı için yeni proje ve yatırımlarınızdan söz eder misiniz?

Geleceğe yönelik yaratıcı çözümler, kargo sektöründe ilkler ve müşteri odaklı hizmetler yaratmaya devam edecek, sistem yönetimi, yazılım geliştirme, altyapı ve iş sürekliliği, entegrasyon servisleri ve mobil teknolojiler alanlarında uzmanlaşmış kadromuz ile yeni projelerin çalışmalarını arttırmaya devam edeceğiz.

Ayrıca, 1 Kasım 2017 tarihi itibariyle T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onayı alınan Ar-Ge Merkezi kapsamında Yurtiçi Kargo, araştırma ve geliştirme konularında niteliği yüksek, yenilikçi, akıllı ve ileri teknoloji vasıflarına sahip, müşteriler için katma değerli kazanım sağlayacak ve verimliliğini arttıracak projeler ile çalışmalarına son hızıyla devam etmektedir.

Yeni nesil Ar-Ge birimimiz ile ayrıca, geleceğe yönelik yaratıcı çözümler, kargo sektöründe ilkler ve müşteri odaklı hizmetler yaratmaya devam edecek, sistem yönetimi, yazılım geliştirme, altyapı ve iş sürekliliği, entegrasyon servisleri ve mobil teknolojiler alanlarında uzmanlaşmış kadromuz ile yeni projelerin çalışmalarını arttırmayı hedeflemekteyiz.

ABS Transport’un Tercihi Tırsan Oldu
DHL Express Türkiye Wewalk İle İş Birliğine İmza Attı
Scania’nın Türkiye’deki 2024 Pazar Payı Yüzde 8,6 Oldu
Akbulut Nakliyat Filosunu Tırsan İle Genişletti