ZF IAA Fuarı’na Yeni Teknolojileri ile Hazır

Güç aktarma, şasi ve güvenlik teknolojilerinde uzman ZF Friedrichshafen AG, Eylül ayında gerçekleştirilecek IAA Fuarı öncesi Almanya’da yeni teknolojilerini dünya medyasına tanıttı.

Güvenlik, otonom sürüş, verimlilik ve sürüş konforu başta olmak üzere bir çok konuda geleceğin teknolojileri test sürüşleri ve istatistiklerle anlatıldı.

Güç aktarma organları ve şasi teknolojilerinin yanı sıra aktif ve pasif güvenlik teknolojisinde de önemli oyunculardan olan ZF, Eylül ayında gerçekleştirilecek IAA Fuarı öncesi yeni teknolojilerini dünya medyasına tanıttı. Kargo Haber’in yakından takip ettiği lansman ve test sürüşlerinin yanı sıra ZF’nin geçtiğimiz Mayıs ayında satın aldığı araç teknolojileri firması TRW’nin de fabrikasını ziyaret ettik.

Güvenlik ve otonom sürüşte gelişme muazzam

ZF’nin sürekli geliştirdiği teknolojilerde bu yıl 2 önemli konu ön plana çıkıyor. Biri güvenlik ve diğeri de otonom sürüş. Uygulanabilirliği daha zor olan ticari araçlardaki güvenlik çalışmaları önemli yol aldı. Teknolojilerin, ürünlerin veya fonksiyonların ağ içinde birleştirilmesi ve transferi ile ZF, ticari araçların görmesini, düşünmesini ve harekete geçmesini sağlıyor

Yeni geliştirilen ZF Innovation Truck, tehlikeli durumları manevrayla aşıyor, şeridi aktif şekilde takip ediyor ve işletmedeki yükleme rampasına kendiliğinden yanaşıyor.

Otomasyon, ağlandırma, güvenlik ve elektriklendirme gibi mega trendler, neredeyse her endüstri sektörünü kapsayacak şekilde mobiliteyi hızlı, tutarlı ve küresel olarak değiştiriyor. Geçtiğimiz aylarda Alman araç teknolojileri firması TRW'yi bünyesine katan ZF, bu değişimde teknoloji şirketi olarak önemli bir rol üstlenmek için her alanda daha da güçlü bir konuma geldi. Görme, düşünme ve harekete geçme üçlüsü bu bağlamda şirketler grubu için ana ilke ve aynı zamanda teknik yenilikleri için de ayırt edici özellik oldu.

Ticari araçlar için asistan sistemler

Görme, düşünme ve harekete geçme üçlüsü ZF teknolojilerine de yansıdı. ZF Innovation Truck bunu çok etkileyici şekilde gösteriyor. Araç, sensörlerin birlikte çalışmasıyla çevresini üç boyutlu ve güvenilir şekilde algılıyor, bu verileri elektronik yüksek performanslı kumanda merkezinde işliyor ve komutları, aralarında elektrifikasyonlu güç aktarma sistemleri ve direksiyonun da bulunduğu ileri mekatronik sistemler sayesinde doğrudan uyguluyor.

ZF Innovation Truck ile güncel sürücü destek sistemleri pratiğe uygun olarak, ZF tarafından daha da geliştirildi ve kazasız günlük trafik vizyonu (“Vision Zero”) beğeniye sunuldu. ZF tarafından WABCO ile birlikte gerçekleştirilen yardımcı fonksiyonlardan biri olan EMA, Tırları güvenli şekilde tehlike noktalarından geçiriyor ve arkadan çarpmaların önlenmesine katkı sağlıyor. Bir diğer sürücü destek sistemi olan Highway Driving Assist (HDA), aracın şeritte kalmasını aktif olarak sağlıyor ve önde giden araçla uygun emniyet mesafesini koruyor. ZF Innovation Truck, istenilen, yükleme rampasına kendiliğinden yanaşarak işletme sahasında da emniyet açısından önemli avantajlar sağlıyor. Böylece manevradan kaynaklanan kazalar ve kullanım dışı kalma süreleri önleniyor.

Sürüş ekonomisi her zaman öncelikler arasında

Görme, düşünme ve harekete geçme özelliğine sahip araçlar, sadece akıllı değil, aynı zamanda verimli de olmalıdırlar. Bu nedenle ZF, önceliklerden biri olan verimlilik için yeni ve belirgin ölçüde geliştirilmiş teknolojiler sunuyor. Elektrikli merkezi tahrik sisteminin lansmanı şehir içi otobüsleri için de yapıldı. Elektrikli aks tahrik modülünün en yeni geliştirme aşaması hafif ticari araçları daha da verimli yapıyor. ZF, içten yanmalı motorların kullanıldığı güç aktarma gruplarının da daha verimli olması için çalışmalarını sürdürüyor. 8 vitesli otomatik şanzımanın tüm avantajlarını ticari araç sınıfına aktaran yeni ZF-PowerLine şanzıman serisinin lansmanı buna bir örnektir. Bir diğer örnek de, binek araçlardan bilinen start-stop fonksiyonunun ZF-EcoLife şanzımanıyla bundan böyle şehir içi otobüslerinde de kullanılabilir olması.

Kamyonlar için dışarıdan kumandalı SafeRange bağımsız manevra fonksiyonunu

Yoğun yerleşim alanlarında artan trafik sorununun önüne geçmek, sürücüyü ve trafiği rahatlatmak ve nakliye maliyetini düşürmek için gelecekte lojistik zincirinde verimliliği arttıran konseptler öne çıkacaktır. ZF Innovation Truck 2016, bağımsız SafeRange manevra fonksiyonuyla sensör sistemi, akıllı elektronik ve mekatronik sistemlerle, aracın ve işletmenin ağ içinde birbirine bağlı olması halinde yük aktarma merkezlerinde proseslerin nasıl optimize edilebileceğini sergiledi. Hazılanan konsept araç, dikkatli, verimli şekilde, sabit kamera verilerine dayanarak ve gerekirse bölgesinde emisyon oluşturmadan kendiliğinden yükleme rampasına yanaşıyor.
Kamyonlarda elektrifikasyonlu mekanik sistemlerin otomatik olarak çalışmasını sağlamak için sistemin ‘beyin ve gözlerinin’ mutlaka aracın içinde bulunması gerekmemektedir. ZF, bağımsız SafeRange manevra fonksiyonu için kamyon ve işletmede sistemleri bir ağ içinde birleştirdi. Rampada bulunan sabit kameralar manevra edilecek kamyonu algılarken, kamyonun sadece treylerin arkasında bir hedef tahtasıyla donatılmış olması yeterlidir. Yine işletmede kurulu olan bir bilgisayar yönü hesaplıyor ve verileri WLAN üzerinden taşıttaki ZF Openmatics telematik sisteminin yerleşik ünitesine aktarıyor. Bu aşamada aracın kontrol ünitesi devreye giriyor ve ZF TRW'nin ReAX aktif elektrikli direksiyonu ve TraXon Hybrid otomatik şanzıman sisteminden destek alarak kamyonu kısmen sadece elektrik gücüyle ve böylece bulunduğu bölgede emisyon olmaksızın rampaya yanaştırıyor. Tablet bilgisayar, işlemin sürücü kabini dışından yürütülmesini sağlayan HMI kumanda sistemi görevini üstleniyor. Bir önceki ZF konsepti 2014'ten farklı olarak, sistemi kumanda eden kişinin manevra işini yapmasına gerek kalmıyor. Otomatik manevra işlemini tablet bilgisayar üzerinden sadece başlatması ve ayakta tutması yeterli.
ZF, ağlandırma yaklaşımıyla hem ZF donanımını hem de piyasada mevcut diğer sistemleri kullanıyor. Böylece ZF yazılımı, sabit kameranın resimlerini güvenilir şekilde değerlendirebiliyor. Manevra işlemi başlarken kamyonun rampaya açısı 90 derece olduğundan kamera hedef tahtasını henüz algılamadığı için, kamera resimleri ulaşana kadar kamyon GPS verileriyle algılanıyor ve kontrol ediliyor. Openmatics sistemine sahip olmayan araçlar için bilgisayar sinyali başka WLAN çözümleriyle de kamyona aktarılabiliyor.

Manevra sırasında hesaplanan veriler sürekli olarak araca aktarılıyor ve hedef hız ve hedef direksiyon açısı manevra regülatörü tarafından güç aktarma ve direksiyon grubunda bulunan ZF sistemlerine aktarılıyor. Bunlar da devir ve direksiyon açısını uygun şekilde ayarlıyor. Bu şekilde gerçekleşen araç hareketi de kamera veya GPS ile kontrol ediliyor ve kamyonun rotası gerekirse düzeltiliyor.

Elektrikli otobüste büyük adım

Sadece elektrik gücüyle çalışan araçlar şehir içinde emisyonları azaltabilir ve böylece şehir halkının yaşam kalitesini arttırabilir. Ancak bunun için ticari araçlarda da şehir içi uygulamaların farklı gereksinimlerini karşılayabilecek çok yönlü konseptler gereklidir. Somut olarak burada otobüsler ve dağıtım kamyonları söz konusudur. ZF, bu iki araç türü için geliştirme aşaması tamamlanmış, birbirini bütünleyen iki konsepti portföyüne kattı. Şirket bu konseptlerle E-mobilite çözümleriyle uluslararası pazarlara daha fazla nüfuz etmeyi amaçlıyor. Elektrikli portal aks AVE 130, körüklü otobüsler de dahil olmak üzere, alçak tabanlı belediye otobüsleri için ideal bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Yüksek taban uygulamaları için yeni geliştirilen merkezi tahrik sistemi, özellikle küçük otobüs ve dağıtım kamyonları için uygundur. Merkezi tahriğin lansmanı IAA 2016 fuarında yapılacak, seri üretime ise 2018 yılında başlanacak.

Birkaç yıldır ZF ürün portföyünde yerini alan elektrikli portal aks AVE 130 artık daha güçlü. 350 Volt AC yerine 400 Volt AC güce sahip olan ürünün yeni versiyonu ZF tarafından satışa sunuluyor. Böylece, örneğin tam yüklü körüklü bir otobüsü (yaklaşık 28 ton) sadece elektrik gücüyle tek akstan tahrik etmek mümkün oluyor. Tasarım açısından da AVE 130 otobüs üreticilerine çok yönlü olanaklar sunuyor. Gerekli montaj alanı prensip olarak konvansiyonel portal akslardan farklı değil. Bu da E-mobilite çözümleri için farklı şasi geliştirmeleri gerektirmediğinden, otobüs üreticileri için büyük ölçüde maliyet tasarrufu anlamına geliyor. AVE 130, gerek solo gerekse körüklü otobüslerde yeni araç konseptleri gerçekleştirme olanakları da sunuyor. Örneğin körüklü otobüsün tahriği ‘Puller’ konseptine göre gerçekleştirilebilmektedir. Bu konseptte tahrik aksı, arkadan itmek yerine aracı ikinci akstan çeker.

ZF-PowerLine otomatik şanzıman, ticari araç sınıfında verimlilik ve konfor kriterlerini yeniden tanımlıyor

Yeni, 8 vitesli otomatik şanzıman, orta büyüklükte kamyonlar, kamyonetler ve otobüsler için standartları belirliyor. ZF-PowerLine çift haneli oranlarda yakıt tasarrufu sağlıyor. Yeni ürün, şanzımanın kendi ağırlığı ile araç yükü ve tork değeri arasındaki en iyi uyumu sağlıyor. Sektörün en ünlü otomatik otomobil şanzımanının vites değiştirme konforu, ekonomik bir şekilde ticari araçlara uyarlandı.

PowerLine adı altında, orta büyüklükte kamyonlar, kamyonetler ve otobüsler için otomatik şanzıman sınıfında küçük bir devrim başlıyor. Yeni otomatik şanzıman, sekiz vitesi ve binek araç sistemlerinden alınan konstrüksiyon prensibiyle, ticari araçlarda bugüne kadar kullanılan tüm sistemleri neredeyse her alanda açık ara geride bırakıyor. ZF, yakıt tasarruf potansiyelini, vites değiştirme konforunu, güç-ağırlık oranını ve özellikle geleceğin teknolojisine uyumluluğunu çok daha yüksek seviyelere çıkartıyor.

Ticari araç sınıfında dayanıklılık ve işletim maliyeti halen önemli bir rol oynamaktadır. ZF-PowerLine geliştirilirken bu özellikleri çerçevesinde, binek otomatik şanzıman sistemlerinde standartları belirleyen ve milyonlarca adet satılan, başarılı 8HP ürününün çeşitli yönlerinden mümkün olduğunca faydalanılmış. Şanzımanın temelini oluşturan dişli tasarımının uygun şekilde değiştirilmesinden başlayarak, mekatronik, kumanda yazılımıyla birlikte elektronik ve üretimdeki teknik uzmanlığına kadar yararlanılmış. Daha az yakıt tüketimi, daha uzun yağ değiştirme aralıkları ve aşınmasız sürüş sayesinde işletim maliyeti düşüyor.

PowerLine, ZF’nin otomotiv sektöründeki köklü deneyimine dayanarak ticari araç sınıfına yeni bir vites değiştirme kalitesi getirmektedir. Vites geçişleri daima konforlu, hızlı ve güç kaybı olmadan gerçekleşmektedir.

ZF TraXon şanzıman sistemi yeni müşteri, pazar ve segmentleri kazanıyor

Çin ve Türkiye'de iki kamyon üreticisi daha seri üretimlerinde verimliliği arttıran ZF otomatik ticari araç şanzımanını tercih etti. ZF'nin benzersiz modüler yapılı otomatik şanzıman sistemi olan TraXon, MAN ve Iveco'nun yanı sıra artık Ford Trucks ve Çin'de Foton'da kamyonlarda kullanılacak. Öne çıkan bu ürünün aynı zamanda Liebherr mobil vinçte de lansmanı yapılmıştı. Bu arada TraXon şanzımanın hibrid versiyonu pratikte avantajlarını ZF Innovation Truck'ta sergilerken, ana şanzıman ise ZF test otobüsünde sınanacak.

“Yeni TraXon siparişleri ve ilk uygulamalar bizi gururlandırıyor” diye belirten, ZF Ticari Araç Teknolojisi Bölüm Başkanı Fredrik Staedtler şunları söyledi: “Sonuçta bunlar, modüler sistemimizin geliştirildiği amaca her noktada uygun olduğunu göstermektedir. Uluslararası düzeyde ve çok sayıda araç modelini kapsayacak şekilde, üreticilerin günümüzde ve gelecekteki ağır ticari araçlar için otomatik şanzıman ihtiyacını karşılayacaktır. Temel şanzımanın beş farklı kalkış veya vites değiştirme modülleriyle kombine edilebilmesinin bunda önemli bir payı vardır.”

Orta sınıf kamyonlar için ZF-EcoTronic mid otomatik şanzıman

ZF, dünya genelinde artan otomatikleştirilmiş şanzıman teknolojisi talebini yeni EcoTronic mid ürünüyle karşılamak istiyor. Yeni şanzıman, teknik anlamda orta sınıf kamyonlar için 9 vitesli ZF-Ecomid manuel şanzıman temel alınarak geliştirildi. ZF, bu şanzımanın EcoTronic mid otomatikleştirilmiş şanzıman sistemine dönüşümü için, hedef pazarlardaki mevcut yaygın modülleri kullanıyor. Pazara uygun tasarımın başarıyla uygulanması sonucunda EcoTronic mid, orta sınıf kamyonlarda otomatik vites değişimi için sadece konforlu değil, aynı zamanda ekonomik ve cazip bir çözüm sunuyor. ZF-EcoTronic mid şanzımanı IAA 2016 fuarında tanıtılacak ve seri üretimi 2017 yılı başında başlayacak.

ZF-EcoLife otomatik şanzıman Start-Stop fonksiyonunu

Ekonomik, ses seviyesi düşük, yüksek konforlu, güçlü ve daha geniş tork aralığı için uygun, 6 vitesli otomatik şanzıman EcoLife, bu özellikleriyle sınıfında en iyilerinden olduğunu gösterdi. Şanzımanın daha fazla özelliklere sahip olabileceğini ZF Friedrichshafen AG start-stop fonksiyonuyla sergiledi. Bu fonksiyon, şehir içi trafikte kapatılabilir motorla birlikte yakıt tüketimini yüzde beş ila on kadar düşürüyor. Start-stop fonksiyonlu otomatik şanzıman şu an Hollandalı üretici VDL Bus & Coach'a ait iki test otobüsünde kullanılıyor ve tasarruf potansiyelini uygulamada kanıtlıyor.

ZF Otobüs Aks ve Şanzıman Sistemleri Birim Başkanı Andreas Moser görüşlerini; “Lansmanı henüz birkaç ay önce gerçekleşmesine rağmen belediye otobüsleri için EcoLife şanzımanımızın start-stop fonksiyonunun pratikte kullanılmasından ve ekonomik olduğunu görmekten çok memnunuz, hafif yapılı VDL Citea LLE otobüsleri yakıt tüketimi bakımından piyasada mevcut en ekonomik araçlar arasındadır. “Start-stop opsiyonumuzla bu verimlilik avantajını daha da genişletebileceğimizi iki test aracında gösterdik” şeklinde belirtiyor.

Rusya’dan Avrupa Mallarına Sıkı Kontrol
DFDS Kara Taşımacılığı Filosuna 450 Yeni Treyler Ekledi
Scania’dan Talay Logistics’e 41 Adet Çekici
MAN 2024'te Pazar İstikrarını Korudu
Tırsan'dan Akkoç Lojistik'e 101 Araçlık Teslimat
Stellantis ve CATL'den İspanya'da Batarya Tesisi