Dünya çapında 98 bin çalışanı, 2 bin 650 ofisi bulunan SGS’nin Türkiye operasyonları; “SGS Supervise Gözetme Etüd Kontrol Servisleri A.Ş.” olarak 25 bin m2 laboratuvar, 1.300 çalışan ve 20 irtibat bürosu ile gerçekleştiriliyor. SGS’nin Dünyada ve Türkiye’deki çalışmalarını KargoHaber için anlatmasını istediğimiz SGS Supervise Gözetme Etüd Kontrol Servisleri A.Ş. Genel Müdürü Nadin Haçerestunç;“SGS test, denetim, gözetim ve belgelendirme hizmetlerini sağlayan TIC endüstrisinde faaliyet gösteren uluslararası bir şirkettir. Tüm dünyada insanların hayatlarında fark yaratan bağımsız hizmetler sağlamakta, dünyada yapılan ticaretin hemen tamamına dokunmaktadır,” dedi.
Ardından “SGS İsviçre’de 1878’de kurulmuştur. Sektörün lideri konumundaki şirket bugün dünya çapındaki 98 bin çalışanı ve 2 bin 650 ofis ve laboratuvar ağıyla tarımdan gıdaya; çevreden iş sağlığı ve güvenliğine kadar reel sektörden gelen tüm talepleri karşılıyor. SGS kendi alanında hizmet veren firmaların en eski ve köklülerinden biridir. Bizi rakiplerimizden ayıran en temel özelliğimiz hizmet kapsamımızın ve coğrafi dağılımımızın çok daha geniş ve yaygın olmasıdır. Bu çeşitlilik müşterilerimize her konuda destek vermemize olanak sağlıyor. Siz bilgisayarınızın başında çalışırken biz ticarete konu olan ürününüzün bulunduğu sahadan tesisin kontrolüne, kalite tespitinden lojistiğine ve gümrük geçişlerine kadar tüm süreçte sizin adınıza her türlü hizmeti sunuyoruz,” diyen Haçerestunç diğer sorularımıza şu yanıtları verdi:
Test, gözetim ve belgelendirme gibi hizmet başlıklarının kapsamı nedir?
Test hizmetleri kapsamında riskleri azaltıp pazarlama sürelerini kısaltırken ilgili sağlık, güvenlik ve yönetmelik stantartlarına göre kalite, güvenlik ve performansı test ediyoruz. Bu başlık altında, ürüne özel laboratuvarlarımızda aklınıza gelebilecek neredeyse her mamulün testi yapılıyor. Tekstil, ayakkabı, aksesuar, elektrik-elektronik, oyuncak, maden ve doğal kaynaklar, petrol, doğalgaz ve türevleri gibi çok geniş bir yelpaze söz konusu. Gemilerdeki balast suyunu da test ediyoruz, tarladan gelen tahılı da.
Gözetim hizmetleri, nitelik ve niceliği kontrol ederken farklı bölge ve pazarlardaki ilgili yönetmelik gerekliliklerinin karşılanmasını sağlamaktadır. Taşımacılığı yapılan, akla gelecek her türlü ürün için yükleme ve boşaltma nezareti anlamına gelen bu başlık da geniş bir hizmet ağını kapsıyor. Deniz araçlarına yüklenen kargolar, mavnalar ve konteynerler dahil olmak üzere limanlarda ve dünya genelindeki lojistik merkezlerinde uygulanan fümigasyon hizmeti, gemi draft surveyi, ağırlık garantisi (fog) bunlardan bazıları. Örneğin SGS'nin gemi, filika, tren ve benzerleri ile ilgili incelemeleri, kargonun taşınması için taşıyıcının durumunun uygun olmasını sağlar. Nakliye sırasında kargoyu etkileyebilecek her türlü sorun tanımlanır, farklı modlardaki araç koşulları incelenip yükün sipariş formuna uygun şekilde taşınıp taşınmadığı incelenir. Ulaşılması zor bölgelerde dron ile gözetim hizmetleri de vermekteyiz.
Belgelendirme kapsamında da ürünlerin, süreçlerin, sistem ve hizmetlerin, ulusal veya uluslararası standartlara, yönetmeliklere veya müşteri tarafından tanımlanan standartlara uygunluğunun gösterilmesi sağlanmaktadır. Bu kapsamda ayrıca eğitim ve danışmanlık hizmetleri de veriliyor. ISO 9001, 14001, 27001 gibi sistem belgelerinin çok daha ötesinde, orman sanayii ürünlerinin, her türlü gıda üretim süreçlerinin belgelendirilmesi gibi özel belgelendirme hizmetleri de sunuyoruz.
Denetim ve kontrolün ülke ekonomileri, insan ve çevre ile firmalar açısından yararları ve gerekliliği kısaca dünya açısından önemi nedir?
Denetim ve kontrol olmadan ticaret yapamazsınız. Türkiye’deki ofisinizden Tanzanya’ya bir sipariş verdiğiniz zaman gelecek olan ürünün, sipariş ettiğiniz ürün olduğundan emin olamazsınız, her defasında gidip bakma şansınız yoktur. Ticareti kontrol edip geribildirim verecek bağımsız bir üçüncü tarafa ihtiyaç bulunmaktadır. Biz firmalar adına bunu yapıyoruz. Ayrıca tedarikçinin bu siparişi üretme kapasitesi var mı, yeterli hammaddesi var mı, ürün taahhüt süresi içinde gelecek mi gibi soruların da cevabını müşterimiz adına kontrol edip raporluyoruz. SGS her ülkede ofisi, şubesi veya laboratuvarı olan tek gözetleme firması olarak, ürünün hammadde girdisinden son destinasyona taşınmasına kadarki tüm lojistik sürecin de garantörü konumunda. Bu hizmetin alanı da son derece geniş. Örneğin doğalgazın boru hattına alınmasından son destinasyonuna kadarki süreçte, hem ürününün kendisini hem de taşındığı hattı kontrol ediyoruz.
Türkiye’nin Kuşak ve Yol projesinde beklenen ve hedeflenen rolüne paralel olarak, temel Pazar konumundaki Avrupa ülkelerinin karbon ayak izinin azaltılması ve bu kapsamda yakından tedarik gibi eğilimleri gözeterek yeni bir hizmet ve ürün planınız va mı?
Karbon ayak izi azaltımının ilk basamağını var olanı ölçerek azaltım metotlarını belirlemek olarak görüyoruz. Bu nedenle mevcut karbon ayak izinin hesaplanması çalışmalarımızın devam etmesi ile birlikte dijitalleşme yönünde adımlar atmaktayız. Bu dijitalleşme yaklaşımımız ile firmaların karbon ayak izlerini güncel olarak izleyebilecekleri, aylık değişimleri görerek hangi kaynaklarda azaltım yapacaklarına karar verebilmeleri için piyasaya çıkaracağımız yazılımın hazırlıklarına devam ediyoruz. Bu yazılımımız ile firmalar tedarikçilerine ve müşterilerine özel olarak karbon ayak izi verilerini hesaplayıp takip edebileceklerdir. Yazılımımız aynı zamanda bu çalışmaları rapor ve grafiklerle de desteklemeye hazır olacaktır.
SGS Transitnet Genel Müdürü Mine Kaya: Türkiye’de 10 Milyar TL Toplamda 580 Milyon Euro Teminatımız Var
Türkiye’de 80 kişilik bir kadro ile hizmet verdiklerini belirten SGS Transitnet Genel Müdürü Mine Kaya, 24 ülkede bir milyon beyanname açtıklarını söyledi. Mine Kaya, sorularımıza şu yanıtları verdi:
SGS ne zamandan bu yana Türkiye’de ve hangi hizmetleri veriyor? SGS Türkiye’nin kapasitesi ne?
SGS Türkiye, 1933 yılında kurulmuş. Yani 100 yıllık Cumhuriyet tarihimizin 90 yılına tanıklık etmiş bulunuyor. Sadece SGS Türkiye’de 1300 kişi istihdam ediliyor. İstanbul, Kocaeli, Mersin ve Ankara’daki laboratuvarlarımıza yenilerini ekleme aşamasındayız. 25 bin metrekarelik laboratuvar tesis alanımız ile bölgemizin en büyüklerinden biriyiz. Avrupa’nın da sayılı hizmet sağlayıcıları arasında yer alıyoruz. Ayrıca 20’den fazla irtibat büromuz ile Türkiye’yi çepeçevre kapsıyoruz.
Transitnet SGS içinde hem globalde hem de Türkiye pazarında ne kadar önem taşıyor? Bu konuda Türkiye’de ve dünyada nasıl bir yapılanmanız bulunuyor?
Transitnet sistemi 2006’da başlatılmış bir projedir. İlk olarak Türkiye’de hizmete açılmış ve başarılı olmuştur. Türkiye Ortak Transit Sistemi’ne üye değilken SGS Transitnet sektörel derneklerle işbirliği kurarak Türk taşımacısına hizmet vermeye başlamıştır. Sadece Türkiye’de ayrı bir şirket olarak yapılanmıştır. 24 ülkede SGS teminatıyla, herhangi bir aracı kuruluşa gerek duyulmadan yıllık bir milyona yakın beyanname açılmaktadır. Söz konusu beyannamelerin yüzde 50-55’i Türkiye’den sağlanmıştır. Türkiye’de 80 kişilik bir kadro ve her türlü hizmeti vermeye yetkin departmanlar ile hizmet sunmaktayız. Diğer ülkelerde ise ayrı birer departman olarak yapılanmıştır. Bunun yanı sıra, Polonya’da ayrıca Back Office ilgili gümrüklerde yaşanan sorunları çözümlemek ve koordinasyon sağlamak, ödemeleri, cezaları takip etmek üzere yapılandırılmıştır.
Taşımacılık hizmetlerinin hangi türleri Transitnet hizmetlerinden yararlanılabilir?
Ortak Transit kapsamında karayolu, denizyolu ve demiryolu taşımalarında ihracat, ithalat ve transit taşımalarda teminat sağlamaktayız. Kısacası teminat gerektiren her türlü taşımalara T1, T2 ve TR olmak üzere teminat vermekteyiz. Teminatımız tüm AB ve EFTA ülkelerinde geçerlidir. Bu, Ortak Transit Rejimi’ne dahil olan tüm ülkeler anlamına gelmektedir. Üye olmayan ülkeler için ise - örneğin Azerbaycan’a gidecek bir araç için - yükleme yaptığı noktadan Türkiye’den çıkış yapacağı sınır gümrüğüne kadar teminat verilmektedir.
Kendi arayüzümüz üzerinden transit beyanları hazırlanmakta ve sunulmaktadır. Bu sistem 11 Eylül olayının ardından çok daha güvenli olduğu, kağıt ortamındaki verileri neredeyse ortadan kaldırdığı için yaratılmıştır. Ayrıca hem hız, hem maliyette de önemli avantajlar yaratmaktadır. Diğer yandan, SGS Transitnet Türkiye ayrıca yurtdışındaki bazı ofisleri ile de 7/24 hizmet vermektedir. Hizmetlerimiz sadece beyan açmakla sınırlı değildir. Müşterilerimizin yurtdışı gümrüklerinde yaşadığı sorunlarda hem danışmanlık yapmakta, hem de sorunların çözümünde aktif rol almaktayız.
Platform yalnızca gümrük otoritelerine karşı güvence sunan bir elektronik geçiş beyannamesi midir? Ötesi var mı?
Biz sadece bir platform değiliz. Müşterilerimizin taşıdıkları malın boşaltma noktasına kadar tüm vergilerini teminat altına alıyoruz. Önemli maliyet avantajları yaratıyoruz. AB’deki ve tüm ortak transit ülkelerindeki yapılanmamızla sürecin güvenli ve en hızlı şeklide gerçekleşmesine destek oluyoruz. Yurtdışında 12 ülkede YYS/İzinli gönderici yetkimizi müşterilerimizin kendi depolarında faydalanmalarını sağlıyoruz ki böylece gümrüğe gitmeden 7/24 işlem yapabiliyorlar. Ayrıca yakında güçlü ve donanımlı ekibimizle yurtdışı gümrüklerinde sorun çözme, kendi teminatları ile açılan beyanların kapatılması gibi süreçleri içeren bir danışmanlık hizmetine de başlayacağız.
Biz taşımacı ile Gümrük otoritesinin arasındayız aslında. Yani taşımacının taşıdığı malın mali sorumluluğunu üstlenerek Gümrük otoritelerine, ‘mala ilişkin çalınma, kayıp veya başka herhangi bir soruna bağlı vergi ödemesi ortaya çıkarsa bunu biz ödeyeceğiz’ diyoruz.
SGS tarafından yapılan Transitnet’e özel yatırımlar nelerdir? Bunlar pazarda nasıl karşılanıyor? Taşımacı neden sizi tercih etmeli?
İlk aşamada İzinli Gönderici belgemizi aldık. Peşinden ikinci yerimiz, çok yakında da üçüncü yerimiz olan Avrupa Otoyolu üzerindeki tesisimiz de tanımlandıktan sonra hizmete açılacak. Taşımacımız için kritik olan başka noktalarda da yatırımlar öngörüyoruz. Yurtdışında bazı ülkerde şirket satın almaları ve yapılanmalar gerçekleştiriyoruz. Bu girişimlere Belçika, Hollanda ve İngiltere’den başladık. Almanya’da İzinli Alıcı olduk. Ayrıca tüm Avrupa’da ihracat ve ithalat hizmetlerinin de içinde olacağız.
Tercih edilmemizin en önemli sebepleri geniş hizmet ağımız, maddi gücümüz ve sunduğumuz kaliteli hizmet. AB ve EFTA ülkelerinin hepsinde SGS olarak varız. Acente veya spedisyon olmadan bizzat kendimiz hizmet veriyoruz ki önemli bir maliyet avantajı yaratıyoruz. Sadece Türkiye’deki teminat tutarımız 10 milyar TL’nin üzerinde. Toplamda ise 580 milyon Euro teminatımız var. Transitnet Türkiye olarak işini iyi bilen ve iyi yapan son derece kalifiye bir ekibimiz var. Bu anlamda daha da genişleyeceğiz.
AB ile eş zamanlı tüm projeleri gerçekleştiriyoruz ve en hızlı, en erken hizmeti sağlıyoruz. Sektörün beklentilerini büyük ölçüde karşılıyoruz. Bazen çok daha önden gidiyoruz. Çünkü sürekli sektörün ihtiyaçlarını analiz ediyoruz.
SGS Tarafından Hizmet Verilen Alanlar
--Tarım ve Gıda
--Belgelendirme Hizmetleri
--Ki̇myasal Maddeler
--İnşaat
--Tüketi̇ci̇ Ürünleri̇ ve Perakende
--Enerji̇
--Sağlık ve Güvenli̇k
--Endüstri̇yel Üreti̇m
--Yaşam Bi̇li̇mleri̇
--Madenci̇li̇k
--Petrol ve Doğalgaz
--Kamu Sektörü
--Sürdürülebi̇li̇rli̇k
--Ti̇caret
--Eği̇ti̇m Hi̇zmetleri̇
--Ulaştırma
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.