bu nakliye hizmetleri dışında güzergâh raporları, mühendislik çizimleri, risk analizleri ve yöntem çalışmalarını da istendiği takdirde projeye ekleyebiliyor.
2022 yılının son çeyrekteki hem global ölçekteki resesyon, hem de buna bağlı olarak Türkiye’de ki üretimin de yavaşlaması ile birlikte proje taşımalarında önemli ölçüde bir daralma olduğunu belirten Sintek Logistics Genel Müdürü Oğuz Büte, 2023 yılında bekleyen projelerin hayata geçmesi ile yaşanan daralmanın dengeleneceğini öngördüklerini kaydetti.
Sintek Logistics olarak sektörde 3 yıllık bir geçmişlerini olmasına rağmen, özellikle Bulk (Dökme) ve Break Bulk ( Parçalı Dökme) yüklerde bir çok başarılı işlere imza attık ve proje taşımacılığında güçlü olduklarını ispatladıklarını vurgulayan Büte, “2022 yılında alınan yıllık kontratlı dökme yük projeleri, transit 3-4 ay sürecek hava, deniz ve kara yolu ile yapılan tonajlı – gabarili taşımalar, ayrıca SİNTEK grubunun aldığı fabrika projeleri için organize ettiğimiz yine standart dışı ölçülere sahip ekipmanların taşınması projelerini sayabiliriz. Açıkçası 2022 yılsonu hedefimizi tutturmuş bulunuyoruz, Sintek olarak tüm birimlerin hedef tutturma oranları yüzde 94’ün üzerinde.
2022 yılı önceki yıllara göre daha yavaş geçti, özellikle son çeyrekteki hem global ölçekteki resesyon, hem de buna bağlı olarak Türkiye’de ki üretimin de yavaşlaması ile birlikte proje taşımalarında önemli ölçüde bir daralma oldu. Ancak bunu da 2023 yılında bekleyen projelerin hayata geçmesi ile kompanse edileceğini öngörüyoruz. Dolayısı ile Türkiye piyasasında tüm yüklerin içinde yüzde 5-8 olan Proje taşımalarının 2023 yılında yüzde 10 seviyelerine çıkacağını öngörmekteyiz” dedi.
Proje taşımalarında Türkiye için en büyük sorunlardan birinin coğrafi özellikler olduğunu belirten Büte sözlerine şöyle devam etti: “Altyapı, üst yapı yetersizlikleri, yolların ve köprülerin eski ya da kullanışsız olması, Draft Sorunu - limanlarımıza büyük tonajlı gemilerin yanaşamaması, limana getirilen malzemelerin yüzde 95 oranında karayolu ile iç bölgelere sevk edileme zorunluluğu ve demiryolu opsiyonlarının ya da alternatiflerin az olması yaşanan bazı sorunlar. Ayrıca dünyada da geçen sene yaşanılan armatör piyasası döneminde, yüklerimize gemi bulmakta çok sıkıntı yaşamıştık. Avrupa ve Amerika’daki daralmanın 2023 ilk çeyreğinden sonra hafifleyeceğini ve piyasaların yıl sonuna doğru toparlanmış olacağını düşünüyoruz. Buna istinaden de Türkiye’de ki ve dünyada ki bir çok projenin de hareketleneceğini öngörmekteyiz. Ancak tabii ki tahmin edilemeyen savaşlar ile durumlar bir anda değişebiliyor, bunu da kimsenin öngörmesi maalesef mümkün değil.”
Proje işlerinde her iş kendi içinde çok özel ve hepsinin o projeye has zorlukları olduğunu söyleyen Oğuz Büte, proje yüklemelerinin Sintek Logistics için de en keyifli yanı bu zorluklara karşı çözüm üretmek ve taşımayı mümkün kılmak olduğunu sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.