• BIST 8946.13
  • Altın 2911.549
  • Dolar 34.1756
  • Euro 36.7587
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C

Soğuk Zincir Lojistiğine Yatırımlar Artıyor

Soğuk Zincir Lojistiğine Yatırımlar Artıyor
Hızlı nüfus artışına karşın tarım ve gıda ürün arzının aynı hızla artmaması, hatalı uygulamalar sonucu yaşanan ürün kayıpları, buna israfın da eklenmesiyle büyüyen sorunlar ile enflasyonda tarım ve gıda

ürünlerinin etkili olması, bu alanda neler yapılması gerektiğinin daha yakından incelenmesi gerekliliğini de beraberinde getirdi. Tarladan sofraya gıda güvenliği denilen bu süreçte depolama, taşıma ve lojistik hizmetler her aşamada karşımıza çıkmaktadır. Gıda sektöründe özellikle çabuk bozulabilir hayvansal gıdaların üretimi, depolanması ve taşınması sürecinde soğuk zincirin önemi büyük.

Soğuk zincir perakendede mal kabul aşamasından başlıyor. Taze ve donmuş gıda üreticileri gıdaları yasal düzenleme gereği soğuk zinciri muhafaza ederek satış noktasına veya deposuna ulaştırılıyor. Üreticiden frigorifik araçlarla gelen ürünler, perakende firmasının sorumlu mal kabul personeli tarafından kontrol edilerek alınıyor.     

Taze gıdanın cinsine ve firmaların kalite güvence anlayışına göre şekillenen bir dizi kontrolden geçirilerek hızla soğuk odalarda korunmaya alınıyor. Taze ve donmuş gıdalar türlerine göre farklı sıcaklıklardaki reyonlarda satışa sunuluyor. Reyon sıcaklık kontrolleri çeşitli yöntemlerle sürekli olarak yapılmalı. Ayrıca bazı satış noktaları sıcaklığa hassas gıdaların soğuk zincirinin kırılmadan taşınabilmesi için tüketicilerine dondurulmuş gıda torbası, sıcaklık koruma çantası, özel strafor kutular vb. çözümler de sunuyor. Bu çözümler sayesinde gıdalar soğuk zinciri kırmadan güvenli şekilde sevk edilip saklanabilmekte ürünlerin tazeliği ve güvenlik şartları korunuyor.

Ürünün korunması için gerekli ısı lojistik sürecin tamamında sürdürülmeli.

Çabuk bozulabilen soğukta muhafaza gerektiren ve dondurulmuş gıdalar açısından bakıldığında yapılması gerekenler bulunuyor. Ürünün korunması için gerekli olan ısı lojistik sürecin tamamında (depolama, elleçleme, taşıma) sürdürülmeli. Herhangi bir süreçte ürünün korunduğu ısının değişmesi ürünün bozulmasına ve içerisinde zararlı mikroorganizmalar ve canlıların çoğalmasına neden oluyor. Bu yüzden yeniden paletleme, taşıma gibi durumlarda ortam sıcaklığı belirlenen seviyeleri geçmemeli. Yükleme ve boşaltma işlemleri için gerekli altyapı sağlanmazsa mallar daha depodan çıkmadan fire verebiliyor. Yükleme, boşaltma ve tasnifin en risksiz şekilde yapılabilmesi için hazırlanmış geniş, serin ve hareketli platformlar bulunmalıdır. Ürünler özelliklerine göre sınıflara ayrılıp depoya yerleştirilmelidir. Bundan önce ürün grupları oluşturularak, her ürün grubu için sağlanması gereken şartlar belirlenir.

İlgili Haberler
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77