Türkiye ve dünyada meydana gelen olaylar yüzünden ülke gündeminde olması gerektiğinden çok daha az yer alan ekonomiye ilişkin detaylar, aslında süreci daha iyi anlaşılabilir hale getirecek verilere de sahip.
Başta kapı komşumuz olan Yunanistan’ın içinde bulunduğu durum daha da çıkmaza sürüklenirken ve farklı Avrupa ülkelerinden gelen olumsuz sinyaller daha da belirgin hale gelirken, Türkiye ekonomisinin gösterdiği yüksek performans göz ardı edilmeli.
Dış ticaretle ilgili dengelerini henüz tam tutturmamış olsa da global krizin ardından yaralarını hızlı bir şekilde sararak üretim atağına geçen Türkiye ekonomisi son 2 yıllık süreçte yapılan yatırımlarla da konumunu sağlamlaştırıyor.
Özellikle uluslararası ve yurtiçi taşımacılık sektörlerinin bu süreçte attıkları filo büyütme ve yenilemeye yönelik adımlar hem taleplere kaliteyi düşürmeden karşılık vermek hem de geleceğe yatırım yapmak adına büyük öneme sahip. Başta ticaretin ve taşıma hacimlerinin yoğunlaştığı bölgeler olmak üzere yapılan depo yatırımları ise bu sürecin bir diğer önemli ayağını oluşturuyor.
Yaşanan yoğun rekabet ortamında yatırımlarına ağırlık veren firmaların yabancı taşımacılara karşı da üstünlük göstermesini sağlayacak bu yatırımlar, Türkiye’de faaliyet gösteren ağır ticari araç markalarının da yüzünün gülmesini sağladı.
Etkilerini 2008 yılında göstermeye başlamasına rağmen 2009 yılında dibe vuran çekici satışlarının 2011 Ocak-Temmuz döneminde 10 bini aşması, yapılan yatırımların en net göstergelerinden biri olarak sayılabilir. Kamyon satışlarında 2010 yılına göre yüzde 62,6’lık artışın görüldüğü ilk 7 ayda treyler satışları da bir patlamaya sahne oldu ve geçen seneye göre yüzde 134’lük bir artış gerçekleşti.
2010 yılına göre yaklaşık yüzde 33 artış gösteren 2011 yılının ilk 7 aylık toplam dış ticaret hacminin çok daha üzerinde gerçekleşen ağır ticari araç satışları sektörün duyduğu heyecanı yansıtıyor.
Yurtiçinde ve yurtdışında çok ağır koşullarda araçlarını yürütmeye çalışan, bunu yaparken de yatırımlarına hız vererek değer yaratan sektörün, uzak olmayan bir gelecekte gücünü daha da artıracağına inanıyorum.
İlker ALTUN
[email protected]
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.