• BIST 9961.34
  • Altın 2965.752
  • Dolar 35.151
  • Euro 36.5037
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara -3 °C

Teknolojiyi Hakkıyla Kullanan Lojistik Firmaları Fark Yaratıyor

Teknolojiyi Hakkıyla Kullanan Lojistik Firmaları Fark Yaratıyor
BİLİŞİM çağının yaşandığı günümüzde, gelişen teknolojilerin ve yeniliklerin de sınırlarını takip etmek her geçen gün zorlaşıyor.

Kullanıldığı her alanda işleri kolaylaştıran, akışı hızlandıran ve zamanın daha etkin ve verimli kullanılmasını sağlayan teknolojilere göz kapamak ise neredeyse imkansız hale geldi.

Günümüzde bilişim teknolojilerini en fazla kullanan sektörlerden biri de lojistik sektörü. Yapılan işin kesintisiz olarak bir zincir içerisinde döngü halinde olması, işin akışı, şekli itibariyle birden fazla kurum ve ya kişinin de işe dahil olması gibi etkenler ve süreçlerin doğru yönetimi adına sektör için teknoloji olmazsa olmazlardan gösteriliyor.

Araç takibinden, filo yönetimine, depo yönetiminden, maliyet analizine, sipariş yönetiminden tedarik zincirlerinin birbirleriyle entegrasyonuna kadar lojistiğin içine giren her alanda bilişim teknolojilerinin kullanıldığını görülüyor. Söz konusu teknolojileri etkin olarak kullanan firmalar fark yaratıyor.      

İş süreçlerinin hızlandırılması, verimliliğinin artması, faaliyetlerin hızlı, güvenli ve hatasız bir şekilde gerçekleştirilmesi ve toplamda müşteri memnuniyeti gibi faktörler göz önüne alınarak lojistik hizmet üretenler tarafından yapılan teknoloji yatırımları, rekabette önemli bir yere sahip. Lojistik hizmet sağlayan firmaların teknolojiye yaptıkları yatırımlar rakiplerinin önlerine geçmek için bir avantaj olma özelliğini de sürdürüyor. 


Lojistik sektöründe teknoloji kullanımı giderek artıyor

Avrupa’da lojistik sektöründe teknoloji yatırımları olmazsa olmazlardan olarak görülüyor, Türkiye’de ise lojistik sektörünün teknoloji kullanımı artmaya devam ediyor. Ancak sektörün genel görünümüne bakıldığında büyük ölçekli firmaların bu tür yatırımlara daha fazla ağırlık verdikleri görülüyor. Küçük ölçekli firmalarda ise teknolojik yatırımlar sınırlı düzeyde yapılıyor.

Türkiye pazarına bakıldığında teknoloji yatırımlarının önümüzdeki süreçte de rekabette etkili olmaya devam edeceği görülüyor. Örneğin sektörün önde gelen lojistik firmalarından biri olan Omsan Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan, özellikle tedarik zincirlerinin entegrasyonu konusunda teknoloji kullanımının önemini koruyacağını vurgulayarak, sektörün malzeme, bilgi ve para akışının oldukça fazla miktarda olmasına dikkat çekiyor.

Bu denli yoğun, çok yönlü hareketin yönetimi noktasında bilişim teknolojilerinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Küçükertan, “Üstelik bu hareketler birden fazla firma - hatta tedarik zinciri - arasında oluşmaktadır ve tedarik zincirleri üzerindeki verimsizliklerin ortadan kaldırılması için ‘bilgi’ çok önemli bir rol oynamaktadır” diyor. Küçükertan, zamanında ortak planlar yapmanın, bu planları uygulama noktasında oluşacak farklılıklardan tüm partileri haberdar etmenin zincirlerin etkin yönetimini sağladığını belirterek, “Bu noktada geçmişte olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da farklı tedarik zincirlerinin entegrasyonu ve tedarik zincirlerine anlık veri beslenmesini sağlayan teknolojiler artan bir öneme sahip olacaktır” diyor. 

Küçükertan, gelişen teknolojilerle verinin, her geçen an daha hızlı temin edildiği gibi daha hızlı kullanılabilir bilgiye dönüştüğünü ve tüm partiler arasında anında izlenebildiğini söylüyor.

Teknolojiye ağırlık veren firmalardan biri de Borusan Lojistik. Bilişim teknolojileri konusunda da önemli yatırımlar yapan firma, bir de Ar-Ge merkezi oluşturmuş. Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç genel bir değerlendirme yaptığında Türkiye’deki lojistik sektöründe bilgi teknolojisinin kullanım seviyesinin halen yetersiz olduğunu savunuyor. Ayrıca Gürgenç, günümüzde her türlü iş ihtiyacını karşılayabilecek ve eskiden bulunmayan pek çok farklı teknoloji çözümünün bulunduğunu da belirtiyor.

Borusan Lojistik olarak teknolojinin etkin kullanımının lojistik sektöründe fark yaratan bir konu olduğunun bilinciyle hareket ettiklerini ifade eden Gürgenç, “Müşterilerimizin ihtiyaçlarını en etkin şekilde karşılamak doğrultusunda araştırma ve geliştirme çalışmalarımızı kesintisiz şekilde sürdürüyoruz. Bu sene oluşturduğumuz Ar-Ge merkezimiz ile bu alanda fark yaratmayı hedefliyoruz. Ar-Ge merkezimiz, lojistikle ilgili yeni iş alanları üzerinde çalışmalar yapmasının yanı sıra mevcut iş alanlarında da gelişme sağlıyor. Ar-Ge merkezimizde gerçekleştirdiğimiz teknolojiye yönelik çalışmalarımız sayesinde rakiplerimizden farklılaşarak, müşterilerin ilk tercihi olmayı hedefliyoruz. Yeni lojistik hizmetleri, servisleri, süreç ve sistemlerini sürekli bir şekilde araştırıyor, tasarlıyor ve geliştirerek müşterilerimize sunuyoruz” diye konuşuyor.


Maliyetler düşüyor, müşteri memnuniyeti artıyor

Bilgi teknolojilerindeki gelişim, diğer birçok sektöre göre değerlendirildiğinde, lojistik sektöründe çok daha yoğun olduğu görülüyor. Yazılım, donanım, otomasyon, filo takip, internet, kablosuz iletişim başta olmak üzere pek çok yeni teknoloji lojistik hizmetlerindeki çıtayı ger geçen gün daha da yükselttiği konusunda sektörün önde gelen oyuncuları birleşiyorlar.

Mal hareketlerinin planlamasında, gerekli belgelerin hazırlanmasında, sevkiyat, teslimat, mal bedellerinin tahsili, iade ürünler gibi lojistikle ilgili tüm lojistik süreçlerde bilgi teknolojilerinin kullanımının giderek yaygınlaşması, sektörün uluslararası rekabet gücünü de artırıyor. Rekabetin çok yoğun olduğu sektörde, küresel ölçekte hizmet veren lojistik firmaları için her türlü teknoloji yatırımının planlanması, hayata geçirilmesi ve sürdürülebilir olarak kullanılması stratejik önem taşıyor. Sektörün önde gelen oyuncuları durumun farkındalar. Teknolojiye yaptıkları yatırımın maliyetleri düşürdüğünü ve müşteri memnuniyetini yükselttiğinin bilincinde olan kurumsal firmalar, bu tür yatırımlara önemli kaynak ayırdıklarını belirtiyorlar. 

Küçük ölçekli firmaların da kendi iş süreçleriyle ilgili ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik teknolojiyi kullandıkları görülüyor. Araç takip sistemleri, yük akışlarını düzenleyen yazılımlar bunlar arasında sayılabilir.

Sektörün önde gelen oyuncuları; müşteri memnuniyetini artırmak, hizmet seviyesini yükseltilmek, rakip firmalarla rekabet gücünü artırmak, işçilik maliyetlerini azaltmak, hizmet sürelerini düşürmek ve malzeme devir hızını yükseltmek için teknolojik yatırımlardan olabildiğince yararlanmak gerektiğinin de bilincindeler.

Para, insan, makine ve zaman kaynaklarını verimli kullanmak, birimler ve kişiler arasındaki iletişimi artırmak; hatta şirketlerin varlıklarını sürdürebilmelerinin yolunun da teknolojiden geçtiğini belirten sektör oyuncuları, teknolojinin gelecekte de rekabeti etkileyen önemli bir unsur olacağını ifade ediyorlar.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77