Almanya’nın Friedrichshafen şehrinde bulunan fabrikasında gerçekleştirilen organizasyonda ilk olarak konuşan ZF Türkiye Satış Müdürü Atilla Hassas, ZF hakkında genel bir bilgilendirme sunumu yaptı.
ZF’nin güç aktarma teknolojisinde; şanzıman, aks şanzımanı ve güç aktarma modülleriyle, şasi teknolojisinde ise şasi sistemleri, şasi komponentleri, lastik ve plastik elemanlar ile süspansiyon teknolojisiyle yer aldığını ifade eden Hassas, ticari araç teknolojileri ve endüstri teknolojilerinde lider konumda bulunduklarını söyledi.
Yüzde 93,8 Zeppelin Vakfı, Yüzde 6,2 Dr. Jürgen ve Irmgard Ulderup Vakfı’na ait olan ZF’nin ticari araç teknolojisinde kamyon/hafif ticari araç güç aktarma teknolojisi, otobüs güç aktarma teknolojisi, ticari araç aks sistemleri, ticari araç şasi modülleri, ticari araç süspansiyon teknolojisi, ticari araç güç aktarma modülleriyle yer aldığını ileten Hassas, direksiyon sistemlerinde ise Bosch ile yüzde 50-50 olmak üzere ortaklıkla faaliyet gösterdikleri açıkladı.
Otobüs ihaleleri Türkiye’yi gözde pazar yaptı
ZF’nin Türkiye’de 13 olan servisi sayısını yakın zamanda 16’ya çıkaracaklarını söyleyen Hassas, Türkiye çapında 36 bayi ile hizmet verdiklerini de belirtti.
Türkiye’de otobüs, ticari araç ve otomotiv üreticilerinin birçoğuyla çalıştıklarını açıklayan Hassas, son dönemdeki otobüs alımlarıyla ilgili şunları söyledi: “ İETT kısa süre önce Mercedes-Benz Türk'e 221 adet ‘Körüklü Conecto’, BMC'ye 279 adet ‘Dizel Procity Solo’, Karsan’a 200 adet ‘CNG’li Solo’ ve 250 adet ‘Dizel Körüklü’ otobüs siparişi verdi. Sipariş edilen araçların ortak noktası ZF Alçak Taban Portal Aksları, ZF EcoLife Otomatik Şanzıman ve ZF Direksiyon Sistemlerinden oluşuyor olması. ESHOT-İzmir kısa süre önce BMC'ye 150 adet ‘Procity’ tipi alçak tabanlı otobüs siparişi verdi. Bu araçlar ZF Bağımsız Ön Süspansiyon ve Alçak Taban Portal Arka Aks, ZF EcoLife Otomatik Şanzıman ve ZF Direksiyon Kolonu ile donatılacak.”
Hassas, ayrıca EGO Ankara’nın da siparişlerini verdiği MAN ve Mercedes marka araçlarda ZF ürünlerinin yoğun olarak kullanılacağını aktardı.
Çevre ve ekonomi konuları gelişimin temellerini oluşturuyor
Daha sonra konuşan ZF Otobüs Grubu Tahrik Sistemleri Satış Direktörü Dr. Michael Störk ise yakıt tasarrufu ve karbondioksit salınımının en önemli konular olduğunu söylerken, işletme maliyetleri ve toplam sahip olma maliyetlerinin de öneminin arttığını vurguladı. ZF Ecolife’ın Türkiye’ye çok başarılı bir giriş yaptığını söyleyen Störk, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu trendler, ZF Ecolife’ın gelişmesindeki en önemli etkenler. 1990 yılından beri devam eden Ecomat üretimi artık Ecolife ile yer değiştiriyor. Bu alanda yüzde 52 pazar payı ile lider durumdayız. Ecolife şanzıman otobüs için geliştirilmiş bir şanzıman olarak diğer markalara göre daha avantajlı bir konumda. Binek araçlara yönelik şanzıman da ürettiğimiz için bu alandaki deneyimlerimizi de kullanarak müşterilerimiz için daha avantajlı ürünler sunuyoruz. ZF Ecolife geleneksel şanzımanlara göre yüzde 10 akaryakıt ekonomisi sağlıyor. Bu şanzıman çok daha büyük ve güçlü otobüsler için daha uygun bir hale geldi. Retarder gücünü yüzde 40 artırdık ve vites geçişleri çok daha konforlu hale geldi. Yakıt ekonomisi sağlamak için topoğrafik koşullara göre vites değişimini sağlayan TopoDyn Life gibi daha önce opsiyonel bazı uygulamalar standart hale getirildi.”
Burkhart: “Teknoloji bağımsız süspansiyonlara kayıyor”
ZF Aks Satış Müdürü Frank Burkhart ise yaptığı konuşmada otobüs akslarının dışında bağımsız ön süspansiyon ve tahrik edilebilir ön akslar gibi ürünleri kamyonlar için geliştirdiklerini söyledi. Yüzde 85 oranında otobüs odaklı çalıştıklarını aktaran Burkhart, teknolojinin bağımsız süspansiyon yönünde ilerlediğini vurguladı.
Otobüs akslarının yanı sıra kamyonlar için de bağımsız ön süspansiyonlar, tahrik edilebilir ön akslar geliştirdiklerini söyleyen Burkhart, en son olarak elektroportal aks olarak bilinen AVE 130’u geliştirdiklerini vurgulayarak, “Uzun yıllardır binek araçlarda kullanılmakta olan bağımsız ön süspansiyonlar şehirlerarası ve şehir içi otobüslerinde de yoğun olarak kullanılmaya başlandı. Rijit akslarımız da var ancak teknoloji bağımsız süspansiyonlara doğru gidiyor. Yeni ürünlerimizden biri de midibüslere yönelik olarak geliştirdiğimiz model. Bunu ilk kullananlar arasında Temsa ve Güleryüz markaları bulunuyor” dedi.
AVE 132’nin ise kendilerinin en çok sattığı portal aks olduğunu söyleyerek bunun ikinci ve üçüncü versiyonlarını geliştirdiklerini de sözlerine ekledi.
ZF-EcoLife İle Daha Sessiz Otobüsler
Şehiriçi ulaşımında belli hatlarda çalışan otobüslerin bireysel ulaşıma alternatif olabilmesi için sadece egzoz emisyonunun değil, gürültü emisyonunun da az olması gerekiyor. Otobüs duraklarındaki sürekli duruş ve kalkışlar hem civarda oturanlar ve yoldan geçenler, hem de otobüslerdeki yolcular için yüksek bir gürültü düzeyi oluşturuyor. Yakıt tüketimini olumlu olarak etkileyen olabildiğince düşük motor devir sayıları insan kulağını da olumlu yönde etkiliyor. ZF EcoLife otobüs şanzımanının altı vitesi tahvil oranlarının hassas bir şekilde kademelendirilmesine ve 12,6’lık bir toplam tahvil oranı yelpazesine olanak sağlıyor, böylece motor her kullanım durumunda düşük bir devir aralığında çalıştırılabiliyor. Standart donanımdaki TopoDyn Life vites değişim programı yolun topoğrafik durumuna ve otobüsün yüküne göre olabildiğince erken vites büyüterek pratikte, özellikle de duraklardaki gürültülü kalkış işlemi sırasında aracın sesi hissedilir şekilde azaltıyor. 2010 yılında Posen Teknik Üniversitesi ile birlikte yapılan bir araştırmada gürültülü seviyesinde yaklaşık 5 dB (A)’lık bir azalma tespit edildi. Bu sonuç, araç tipine bağlı olarak 6,4 dB (A)’ya kadar bir azalmayı belgeleyen 2011 tarihli Dekra ekspertiz raporunca teyit edildi.
ZF EcoLife yakıt verimliliği açısından da dikkat çekiyor. Selefi olan Ecomat şanzımana kıyasla topografyaya bağlı TopoDyn Life kumanda yazılımına sahip ZF-Ecolife yüzde 10, EcoLife’ın hibrid versiyonu ise yüzde 25 daha az yakıt tüketiyor. Tüketimdeki azalma, aralarında hidrolik pompayı, ancak araç tam gaz çalıştırıldığında tam güçle çalıştırıyor. Kumanda yazılımı, araç daha durağa gelirken seyir hızı 12 km/h’nin altına düştüğünde şanzımanı boş konuma geçirerek, bu şekilde motorun ve frenin birbirine karşı çalışarak tüketimin artması erkenden önleniyor.
Yeni Traxon kamyon şanzımanı
Çok sayıda yeniliğe sahip TraXon ile ZF, hem şanzıman donanımı, hem de şanzıman yazılımı konularında yeni ölçütler oluşturuyor ve ticari araç şanzımanlarında çok büyük bir fonksiyon çeşitliliğine olanak sağlıyor. ZF yönetim kurulunda ticari araç teknolojisinden sorumlu olan Rolf Lutz şöyle diyor: “TraXon ile gelecek için uygunluğu hedefliyoruz, bu hedef doğrultusunda verdiğimiz start için yapılan geliştirme çalışmalarında, ekonomiklik ve müşteriye sağlanan yararın daha da arttırılması ile olabildiğince geniş bir uygulama yelpazesi için uygunluk ön plandaydı.
Yeni geliştirilen şanzımanın kalbi, şanzıman girişindeki ilave dişli gurubu, iki grup mili ve kamalı mil ile çok kompakt şekilde tasarlanmış bir temel şanzıman. Yeni tasarımlı dişli grupları ile birlikte yer tasarrufu sağlayan bu tasarım; TraXon şanzımanı 3.000 Nm’den büyük torkları artırabilir ve böylece azami yüklü ağırlığı 60 tonu aşan kamyonların kullanıldığı pazarlar için de cazip. TraXon şanzıman 12 ve 16 vitesli olarak sunuluyor. Her iki tip de direkt tahrikli veya yüksek devirli (Overdrive) olarak -en büyük vitesle özellikle uzun bir tahvil oranı ile- sunulacak.
TraXon temel şanzımanın ve çift kavrama modülünün ‘TraXon Dual’ adı altında kombinasyonu ile ZF, kamyon üreticilerine gelecekteki bir trend için zemin hazırlıyor. Yakıt tasarrufu için, en büyük viteste motorun devir sayısını dikkat çekecek ölçüde düşüren çok uzun arka aks tahvil oranları kullanılabilir. Ancak alışılagelmiş otomatik şanzıman sistemleri kullanıldığında hafif rampalarda bile vites küçültmek gerekeceği için bunlar vites değiştirme sıklığını arttıracak. Çift kavrama modülü ile bu vites küçültme ve vites büyütme işlemleri, ticari araçlarda yaygın olarak kullanılan otomatik şanjmanlardakinden farklı olarak tük altında, yani çekiş kuvvetinde bir kesiklik olmaksızın yapılabilir. Bu konforlu ve neredeyse hiç hissedilmeyen vites değişiklikleri yakıt tüketimini de olumlu etkiliyor.”
Yeni AV 133 alçak tabanlı otobüslerde performansı yükseltiyor
Braketlerde ve vidalı bağlantılarda fonksiyon entegrasyon sayesinde yeni Av 133 alçak tabanlı portal aks, daha fazla performans kabiliyetine karşın daha hafif. Böylece ZF, Euro 6 egzoz normu dolayısıyla tahrik aksamında oluşan ağırlık artışına karşı koymak için belirleyici bir katkı sağlıyor. 2014 yılına kadar bir adımda alternatif malzemeler kullanmak suretiyle AC 133’ün ağırlığı daha da azaltılacak.
Alçak tabanlı otobüsler için yeni portal aks büyük torklar için tasarlanmış olduğundan ağır yüklerde -örneğin çift körüklü otobüslerde- kullanımı basitleştiriyor.
AV 133’ün, dişlilerin ve yağ beslemesinin iyileştirilmesi suretiyle arttırılması verimi artırırken daha azaltılmış olan servis giderleri, taşımacılık işletmeleri için otobüsün yaşamı boyunca giderlerini daha da azaltıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.