• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 3 °C
  • Ankara -2 °C

Türkiye Avrupa’da Lastik Değiştirebilme Şampiyonu

Türkiye Avrupa’da Lastik Değiştirebilme Şampiyonu
Goodyear ve Avrupa Sürüş Okulları Federasyonu’nun (EFA) yeni araştırması Türkiye’nin Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinin lastik değiştirebilme şampiyonu olduğunu ortaya koydu.

Goodyear ve Avrupa Sürüş Okulları Federasyonu’nun (EFA) yeni araştırması Türkiye’nin Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinin lastik değiştirebilme şampiyonu olduğunu ortaya koydu.


Eğitmenlere göre Avrupa ülkelerinde Belçikalı genç acemi sürücüler yol güvenliğinde araç bakımının önemi konusunda en düşük orana sahip. Avrupalı sürüş eğitmenlerine göre, acemi sürücülerin üçte birinden daha azı testi geçtikten sonra lastik değiştirebilmektedir. Türkiye ise yüzde 54 oranıyla lastik değiştirmeyi bilme konusunda Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinin lastik değiştirebilme şampiyonu.

Goodyear ve Avrupa Sürüş Okulları Federasyonu (EFA) sürüş testini geçen genç sürücülerin araç bakımı hakkındaki farkındalıklarını 2 bin 300’ün üzerinde sürüş eğitmenine sorduğu ankette ölçümledi. Anketten çıkan sonuçlar sürüş eğitmenlerinin gençlerin güvenli ve trafiğe-hazır araç kontrolü ve muayenesine dair çok az bir bilgiyle sürüş testini geçtiğini gösteriyor.

Sürüş eğitmenlerine göre genç sürücülerin sadece dörtte biri (yüzde 24) testi geçtiğinde araç ışıkları ve rüzgar ekranı sileceklerini kontrol etmeyi ve değiştirmeyi biliyor. Eğitmenlere göre acemi sürücülerin sadece üçte ikisi düzgün şekilde bir lastik basıncı izleme sistemi (TPMS) kullanabiliyor. Bilindiği gibi lastik hava basıncı ve çalışma göstergeleri ve ışıkların standart düzeyleri yol güvenliği için kritik öneme sahiptir.

2012’de yapılan araştırmada acemi sürücülerin yüzde 45’i sürücü eğitiminin bir parçası olan lastik basıncını kontrol etmeyi ve lastik değiştirebilmeyi bildiğini söylerken; 2013’te sürüş eğitmenlerinin sadece yüzde 16’sı acemi sürücülerin lastik değiştirebileceğini düşünüyor. Sürüş eğitmenlerine göre, Çek Cumhuriyeti, Fransa ve Polonya'da acemi sürücülerin trafiğe hazır araç kontrolü ve bakımından en yüksek yeterliliğe sahipken; Belçika, Hollanda ve İsviçreli gençler, uygun araç bakımı konusunda minimum bilgi ile sürüş testlerini geçiyorlar.


Goodyear Tüketici Lastiklerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michel Rzonzef Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’yı kapsayan araştırma bulgularını şöyle yorumladı: “Lastik durumuna daha yakından göz atmak güvenli sürüş için önemli. Enflasyonun, özellikle, yakıt tüketimi, lastiklerin potansiyel kilometresi ve aracın kullanımı ve fren performansı üzerinde bir etkisi vardır. Bu bulgular sektör olarak, genç sürücülere neden lastik bakım konularında eğitim sağlamak için daha fazla çaba gerektiğini ve lastiklerin güvenli olduğundan emin olmak için ne yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır” dedi.

Eğitmenlere göre lastik Basıncı İzleme Sistemi Kullanma oranı AB ortalamasında yüzde 21 iken Türkiye’de bu oran yüzde 42’ye çıkıyor. AB ortalamasında sürüş eğitmenlerinin yüzde 6’sı acemi sürücülerin lastik değiştirmeyi bildiğini söylerken Türk eğitmenler Türkiye’deki acemi sürücülerin yarısından çoğunun (yüzde 54) lastik değiştirmeyi bildiğini ifade ediyor. Bu oran İsviçre’de yüzde 1, Danimarka’da yüzde 8, Avusturya’da yüzde 10 olarak ortaya çıkıyor. Türkiye yüzde 54 ile lastik değiştirmeyi bilme konusunda Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da en yüksek orana sahip ülke.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Sürüş Okulları Federasyonu Başkanı John Lepine, “Avrupa çapında sürüş eğitmenlerinin öğrencilerinin eğitiminde yol güvenliği için bakımlı araçların önemini biliyor olmasından çok mutluyuz. Benim tecrübeme göre, iyi eğitmenler yolda dikkatsizliklere neden olan çok önemli bakım işlemlerini öğretme yetkisini üzerlerine alırlar”  diye konuştu.

Goodyear Tüketici Lastiklerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michel Rzonzef ise “Sürüş eğitmenleri genel araç performansı için öğrencilerin lastiklerin kritik önemini anlamalarına yardımcı olmada büyük çaba sarf ediyorlar. Goodyear olarak biz, bu konuda harcanan çabanın farkındayız ve lastik bakım ve yol güvenliği hakkında öğrenciler için en son eğitim materyali ve bilgiler ile eğitmenleri nasıl destekleyebileceğimizi araştırıyoruz” dedi.


2 Ocak 2014

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77