Türkiye limanlarındaki konteyner trafiği, jeopolitik faktörler ve liman genişlemeleriyle 2024'ün ilk çeyreğinde önemli bir artış gösterirken, İskenderun gibi limanların işlem hacmi neredeyse ikiye katlandı.
2024'ün ilk çeyreğinde Türkiye limanlarında elleçlenen konteyner trafiği, 2023'ün aynı dönemine göre güçlü bir artış kaydetti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın yayınladığı verilere göre, 2024 yılının ilk üç ayında elleçlenen konteyner miktarı, 2023'ün aynı döneminde elleçlenen 2.84 milyon TEU'ya kıyasla neredeyse yüzde 18 artarak 3.35 milyon TEU'ya yükseldi.
Türkiye'deki ekonomik koşulların iyileşmesi bu artışa katkı sağlasa da öne çıkan esas etken, bölgesel jeopolitik durumlar oldu. İsrail/Gazze savaşı gibi olaylar, birçok limanın aktarma ve transit trafiğinin artırmasını sağladı. Örneğin İskenderun Limanı bu yıl üç ay boyunca faaliyet gösterse de 2023'te, 6 Şubat depremi nedeniyle hasar gördüğü için kapalıydı. İskenderun'un işlem hacmi yüzde 97.9 artarak 180,300 TEU'ya yükseldi.
Diğer yandan, Tekirdağ, Aliağa ve İzmit gibi bölgelerde önemli artışlar yaşanırken, Mersin ve Antalya'nın yıllık işlem hacminde sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 12'lik düşüş yaşandı.
Tekirdağ'da yer alan Asyaport Limanı, son yıllarda Türkiye'nin en hızlı büyüyen konteyner terminallerinden biri olarak öne çıkıyor ve bu büyümenin devam edeceği öngörülüyor. Mediterranean Shipping Company’nin (MSC) sahibi olduğu Terminal Investment Ltd. ve Soyuer ailesinin ortak girişimiyle kurulan Asyaport, MSC'nin Doğu Akdeniz ve Karadeniz aktarma trafiğinin önemli bir bölümünü yönetiyor.
Bu yıl içersinde Asyaport’un genişleme projesini tamamlanmasıyla birlikte 2 km olan rıhtım uzunluğuna 800 m daha eklenecek. Böylece üç adet Ultra Büyük konteyner Gemisi (ULCV) aynı anda elleçleme kapasitesine sahip olacak. Limanın toplam elleçleme kapasitesi ise yıllık 4 milyon TEU'ya yükselecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.