Türkiye ve İtalya arasında işbirliği ve ortaklık fırsatlarını geliştirmek amacı ile İtalya Başkonsolosluğu ve İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı tarafından İstanbul’da toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya katılan UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Türkiye ve İtalya’nın aynı tedarik zincirinin parçaları olduğunu ve bürokratik engeller yüzünden iki ülke arasında taşımacılıkla ilgili sıkıntılar yaşandığını ifade etti.
Türkiye ve İtalya arasında güçlü bir siyasi ilişki olduğunu söyleyen Fatih Şener konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye sadece İtalya ve Rusya ile taşıma sorunu yaşıyor. Avrupa’da İngiltere, Almanya, Hollanda gibi taşıma sorunu yaşamadığımız ülkelerle ihracatımız yüzde 80 artarken İtalya ile ticaretimiz hızla azalıyor. Son üç yılda Almanya’nın Türkiye’ye ihracatı nerede ise 1 milyar dolar artarken İtalya’nın ihracatı ise 1.3 milyar dolar azalmış durumda İtalya bu yaklaşımı ile kendine zarar veriyor ve taşıma sorunları sebebiyle birlikte kaybediyoruz. Bugün olduğu gibi pek çok İtalyan heyeti iki ülke arasındaki ticareti geliştirmek için Türkiye’ye geliyor ancak taşıma sorunu varken ticaret artamaz. İtalya Türkiye’ye taşıma izni vermek zorundadır. Biz İtalya ihraç ürünlerini Türkiye’den Orta Doğu ve Orta Asya’ya Avrupa’nın en çevreci ve en genç filoları ile taşıyabiliriz” dedi.
“Anlaşılmaz bürokrasi Türkiye ve İtalya ticaretine zarar vermekte ısrar ediyor”
Şener, “Türkiye olarak İtalyan kamuoyunda farkındalığı arttırmaya çalışıyoruz. Bu konunun iyileşmesi konusunda yapacağımız lobiye ekonomi bakanlıkları ve iş dünyası insanlarının destek vermesini çok istiyoruz. İtalya’nın kotaları kendisine zarar veriyor. İtalya’nın bu korumacı tavrı sebebi ile İtalya’nın bizim ardımızdaki Kafkas ve Orta Asya’daki ülkelere mallarını taşımasında da sorun yaşıyor. İtalyan taşımacılar karlı Avrupa pazarını bırakıp Türkiye pazarında taşıma yapmayı tercih etmiyorlar. Anlaşılmaz bürokrasi Türkiye ve İtalya ticaretine zarar vermekte ısrar ediyor” dedi.
Şener konuşmasında, İtalya ve Türkiye arasındaki taşıma sorunu geçmişinin 7 yıl öncesine kadar dayandığını ve en son 2008 de KUKK toplantısı yapan iki ülke bakanlıklarının 7 senedir toplantı yapmadığını, Şubat 2015’te yaptıkları toplantıda masaya yumruklar vurularak anlaşma yapamadan masadan kalkıldığını ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.