TÜRKİYE’NİN süper markaları, İstanbul Swissotel’de 24 Temmuz 2008 tarihinde düzenlenen Superbrands Türkiye gecesinde kamuoyuna açıklandı. Geceye, Superbrands International’ın Uluslararası Operasyon Direktörü Rhett Lego’nun yanı sıra seçilen markaların üst düzey yöneticileri de katıldı. 2007 yılında Türkiye’nin Süpermarkaları projesinde yer alan 26 marka, Rhett Lego’dan sertifikalarını aldılar. 26 marka arasında DHL, Borusan Lojistik ve Yurtiçi Kargo lojistik sektörünün süper markaları olarak ödüle layık görüldü.
Dünyanın 70’den fazla ülkesinde faaliyet gösteren İngiliz şirketi Superbrands, 15 yıla yakın süredir tüm dünyadan süpermarkaları belirliyor. Superbrands Türkiye markaları, Superbrands International’ın uluslararası ağı ile tüm dünyaya duyuruluyor.
Lego: “Markalaşma süreci kurumun tümüne yayılmalı”
Ödül gecesinde bir konuşma yapan Superbrands International Uluslararası Operasyon Direktörü Rhett Lego, Türkiye’nin markalaşarak büyüyeceğine olan inançlarının tam olduğunu belirtti. İlki 2005 yılında gerçekleştirilen Superbrands of Turkey Projesi’nin bu yılki çalışmaları çerçevesinde açıklamalarda bulunan Lego, “Türkiye ekonomisinde son yıllarda yaşanılan hızlı gelişmenin temelinde sağlıklı tercihlerin olduğunu takip ediyoruz. Batı ekonomisi açısından sevindirici olan, Türk iş çevrelerinin küresel rekabet ortamında yaşanılan ağır rekabet koşullarını marka yaratarak avantaja dönüştürme çabalarıdır” dedi.
“Bugün markalaşma denildiğinde anlaşılması gereken basit bir pazarlama sorumluluğu değil, entegre işler bütünüdür” diyen Lego dünya çapında bir kuruluş olarak Superbrands’in markalaşmadan gerçek anlamda neyi anladığını da şöyle özetledi: “Markalaşma süreci kurumun tümüne yayılmalı, kişisel etkileşim, kurumsal kültür, iletişim, ürün ve hizmetleri de kapsayacak şekilde boydan boya örmelidir. Markalaşma hiç bir zaman başı ve sonu olan bir süreç olarak görülmemelidir. Markalarını titizlikle geliştiren kurumlar kendi kaderlerini kontrol altında tutabiliyorlar. Etkili Marka Yönetimi’ne değer veren iş sahipleri, zenginlik için marka yaratmanın değerini ve bunun için izlenecek metotların anlamını kavrıyorlar. Bu kuruluşlar, markanın manevi değerlerini belirleyip şirketlerinin mevcut ve gelecekteki kıymetini iyileştirme ve büyütmeye yöneliyorlar...”
Gecenin bir diğer konuşmacısı olan Art Grup Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Senbir, markalar üzerinde çalışan insanlar olarak markaların süper statülerini korumaları için tüketicilerin el üstünde tutulmasının önemine işaret etti. Günümüzdeki süper markaların ortak özelliklerini beş maddede özetleyen Senbir bunları; Yaratıcılık, İçgörü Okuma Yeteneği, Yeni Medya, Hız ve Sadakatin Sonu olarak belirtti.
Alkin: “Marka yaratmak mı zor yoksa taşımak mı?”
Akademik açıdan marka konusunu değerlendiren konuşmacı Prof. Dr. Emre Alkin de ‘Marka Yaratmak mı Zor Yoksa Taşımak mı?’ sorusuna cevap aradı. Prof. Alkin, “Kalabalık bir piyasada yaşıyoruz. Farklılık yaratmak zorundasınız. Tüketici olarak ucuz olanı tercih ediyorsunuz. İskontolu satış ile bir yere varamazsınız. Hele iskontolu satarak çok satmaya kalkarsanız marka olmanız imkânsızdır. Bir çıkmazımız var. Girişimcinin çıkmazı ne? Marka olmakla alakalı bir süreç yaşatmalıyız. Bütün markalar sadece Türkiye’nin değil dünyanın markalarıdır” şeklinde konuşarak marka yaratmak için gerekenleri şöyle sıraladı: “Dikey organizasyonlar içinde bulunduğumuz pazarın şartlarına hitap etmiyor. Yatay organizasyon, müşteriyi anlamamıza tam anlamıyla yardımcı olmuyor, tüm fonksiyonlar karar alma sürecine katılamıyor;. Dolayısıyla ortak karar alma sürecini teşvik eden bir yapıya ihtiyaç var. İdari anlamda sahip olunan unvanlar, ticari kararlara karıştırmayan bir süreç en doğru süreçtir” dedi.
Türkiye’nin Süpermarkaları, Türkiye’nin profesyonel, saygın ve yetkin kişilerinden oluşan Seçici Kurul üyeleri tarafından belirlendi. Kurul üyeleri, Superbrands International tarafından belirlenen kriterler doğrultusunda Türkiye’de yer alan ulusal ve uluslararası markalar arasından oylamalarını yaptılar. Seçilen Süpermarkalar, çok geniş bir listenin titizlikle irdelenmesinden sonra oluştu. 137 marka, Türkiye’nin Süpermarkaları olmayı başardı. Bunlardan 26 marka, projenin içinde yer aldı.
Türkiye’nin Süpermarkaları arasına girerek programa katılma hakkını kazanan markaların yer aldığı kitap, Türkçe ve İngilizce basıldı. Kitap, hızla gelişmekte olan Türkiye ekonomisinin Avrupa ve tüm dünyaya tanıtımında önemli bir rol üstleniyor.
Ödüller Borusan Lojistik, DHL ve Yurtiçi Kargo’nun…
Konuşmacıların ardından ödüller, kazanan firmaların yöneticilerine verildi. Borusan Lojistik’in sertifikasını Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç, DHL’in sertifikasını DHL Global Forwarding Türkiye Satış ve Pazarlama Müdürü Ufuk Kaçar ve Yurtiçi Kargo’nun sertifikasını ise Yurtiçi Kargo Pazarlama’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nedim Vidinel, Superbrands International’ın Uluslararası Operasyon Direktörü Rhett Lego’dan aldılar.
Borusan Lojistik, Lojistik Satış Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Dölen ise konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Markalaşma bir kültürdür. Markayı yaratan fikir ve uygulamalar, bir firmanın kişiliğini, gelecek projelerini, sektördeki konumunu tümden belirleyecek bir önemdedir. ‘Borusan Lojistik’ markasının bir bütün olarak vizyon ve misyonumuzu, müşterimize verdiğimiz önemi, kullandığımız teknolojik altyapıyı, sosyal sorumluluk çalışmalarımızı bir bütün olarak yansıtmasını hedeflemekteyiz. Türkiye’de markanın daha fazla kazanç olarak algılanmasının yapılan en büyük hatalardan biri olduğunu düşünüyorum. Marka kullanıcıya verdiğimiz gücün ve değerin en yalın ifadesidir. Sunduğumuz değerin, kalitenin güvencenin algısıdır. Superbrands tarafından yapılan bu değerlendirmede ödül almaya layık görülmemiz, Türkiye’nin değerli markalarından biri olarak seçilmemiz bize mutluluk vermiştir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.