Türkiye’nin iç ve dış ticaretinin temel yapı taşı olan limancılık sektörü, TÜRKLİM’in 28’inci Olağan Genel Kurulu kapsamında bir araya geldi. İstanbul’da gerçekleştirilen kurula; T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Mustafa Bankaoğlu, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salih Tan, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Tamer Kıran, Kocaeli Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, YILPORT Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, sektörün önemli STK temsilcileri ve TÜRKLİM üye limanlarından yöneticiler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, TÜRKLİM’in 2024 yılı Yönetim ve Denetim Kurulları ibra edilirken, 2025 yılı Çalışma Raporu ve Bütçe Teklifi de görüşülerek kabul edildi.
“İyi Bir Ulaştırma Politikası ile Geleceğe Umutla Bakıyoruz”
Konuşmasında dernek faaliyetlerine dair bilgiler veren TÜRKLİM Başkanı Hamdi Erçelik, 2024 yılının yoğun gündemiyle sektörde önemli gelişmelere sahne olduğunu belirtti: “Her yıl kendisine münhasır ögelerle dolu, 2024 yılı da bir hayli yoğun gündemiyle hafızamıza yer edecek bir yıl oldu. Dört bir yanımızda savaşlar vardı. Tedarik zincirini kesintiye uğratan Kızıldeniz problemini yaşadık. Bu problemler kimileri için riskler oluştururken kimi sektör paydaşları için fırsatlar yarattı. 2024’te önemli bölgesel gelişmeler de oldu. Türkiye hem doğuyu batıya hem güneyi kuzeye bağlama konusunda önemli bir konuma sahip. Türkiye, Kalkınma Yolu Projesi, Orta Koridor, Kuşak ve Yol Projesi’nde önemli bir rol oynuyor. Geçtiğimiz yıl tüm zorluklara rağmen limancılık sektörümüzde güzel gelişmeler de yaşandı. 2024’te toplam elleçlemede yüzde 2’lik, konteynere baktığımızda ise yüzde 8’lik artış var. Bu artışın tamamı transit yük artışından. Bu da Türkiye’de fırsat olduğunda bunu kullanabildiğimizi gösteriyor. Bu, doğulu üreticilere batıya ulaşırken üretim üssü olarak Türkiye’yi tercih etme konusunda bir fırsat yaratıyor. Biz Avrupa’ya çalışan bir ülkeyiz. Bu hassas dengeler içinde iyi bir sanayi politikası ve iyi bir ulaştırma politikasıyla geleceğe umutla bakıyoruz.”
“Yeni Bir Düzen Kuruluyor”
İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran, 2025 yılı için ihtiyatlı olunması gerektiğini vurgulayarak şu değerlendirmelerde bulundu: “Hem yerel hem de uluslararası rekabetin yoğunlaştığı bu dönemde, sektörün geleceği için birlikte çalışmaya devam etmeliyiz. İyi haber İsrail’in vahşi saldırıları neticesinde o bölgede ulaşan kriz sona ulaşmış gibi gözüküyor. Orada potansiyel bir ticaret artışı görebiliriz. Bugün herkes ABD’den gelecek gelişmelere gözünü dikmiş durumda. Suriye’de 61 yıllık rejimin bitirilerek yeni bir dönemin başlaması da güzel bir gelişme. Tartus-Antakya-Lazkiye konusu var. Burada artık yeni bir düzen kuruluyor. Bu hemen olmayacaktır. 5-10 yılda bir düzen kurulmasını beklemek hayalcilik olur. Lazkiye ve Tartus’u göz ardı etmemek lazım. Bu iki liman İskenderun’u ve Mersin’i olumsuz etkileyebilir.”
“Dış Ticaretimizin Yüzde 88’i Deniz Yoluyla Gerçekleşti”
Birçok farklı disiplini içinde barındıran denizciliğin, ekonomi için büyük bir paya sahibi önemli bir sektör olduğunu vurgulayan T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, sektörün önemine dikkat çekti: “Denizciliğin ne kadar önemli olduğunu anlatıyoruz. Ama aslında bize düşen en önemli görev dışımızdakilere bunu iyi anlatabilmek. Her geçen gün daha yüksek standartlarda denizcilik hizmetleri sunmak için çalışıyoruz. 2024 yılında, dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 88’i deniz yoluyla olurken, dış ticaretimizin yaklaşık yüzde 88’i de yine deniz yoluyla gerçekleşti. Bu kapsamda sürekli gelişen limanlarımızın ne kadar önemli olduğu aşikar. 2024’te küresel denizyolu taşımacılığı yüzde 2,4 artış gösterdi, bizim limanlarımıza da bu yüzde 2’lik bir artış olarak yansıdı. Kuru yükte limanlarımız kapasitesinin yüzde 51’ini, sıvı yükte yüzde 56’sını, konteynerde yüzde 52’sini, araç elleçlemesinde ise yüzde 40’ını kullanıyor. Kruvaziyer turizminde ise 2024’te 195 gemiyle 1.9 milyon kruvaziyer yolcusu ağırladık, bu yıl 2 milyonu geçmeyi düşünüyoruz. Özellikle vapur taşımacılığını geliştirmek adına karayolu ve sınır kapılarındaki trafiğini denizyoluna kaydırarak sürdürülebilir taşımacılık modeli hedefi oluşturmak için adımlar attık. Bu kapsamda 2024 yılında 3 yeni hat açıldı.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.