U.N RO-RO, Pendik-Trieste hattından sonra ‘Mersin-Trieste’ arasında da RO-RO seferlerine başladı. Mersin-Trieste arasındaki Avrupa RO-RO hattı, 4 Nisan 2009 tarihinde Mersin Limanı’nda Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, U.N RO-RO CEO’su Cüneyt Solakoğlu ve Mersin Liman İşletmeciliği üst yönetiminin katılımıyla gerçekleşen bir törenle hizmete başladı.
Türkiye’nin en büyük, Akdeniz ve dünyanın ise ilk beş RO-RO filosuna sahip olan U.N RO-RO, Mersin-Trieste arasında RO-RO seferleri başlattı. Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği ortak girişimi ile açılan Avrupa RO-RO hattı, ilk etapta her cumartesi akşamı Mersin’den kalkacak RO-RO seferi ile hizmet verecek. Kısa bir süre içerisinde de haftalık sefer sayısının ikiye çıkarılması ve cumartesi günlerine ek olarak, çarşamba akşamları da gemi kaldırılması planlanıyor. U.N RO-RO Mersin hattında 200 araç kapasitesine sahip olan UND Ege gemisi ile hizmet verecek.
Mersin Limanı’nda 4 Nisan 2009 Cumartesi günü Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in de katılımıyla gerçekleşen açılış töreninde bir konuşma yapan U.N RO-RO CEO’su Cüneyt Solakoğlu, Mersin-Trieste hattının bölgeden Avrupa’ya taşıma yapan nakliyecilere büyük bir kolaylık sağlayacağını belirtti. U.N RO-RO olarak her zaman müşteri taleplerine ve ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretmeye çalıştıklarını vurgulayan Solakoğlu, “Mersin-Trieste hattımızı da işte bu anlayış ile Türkiye’ni özellikle Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde faaliyet gösteren nakliyecilerimize yönelik olarak hizmete sokuyoruz. Bu hattın, ekonomik krizden sektörün çok büyük yara aldığı ve nakliyecilerin kar marjlarından feragat ederek ‘tekrar dönsün’ anlayışı ile çalışma noktasına geldiği bu ortamda, nakliyecilerimize hem operasyonel kolaylık, hem de önemli bir maliyet avantajı sağlayacağı inancındayız.” diye konuştu.
Bölgede yaşayan nakliyecilerin yoğun olarak karayolunu kullandığını ve karada yaşanan sorunların altında ezildiğini belirten Solakoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Bugün örneğin Gaziantep’ten Frankfurt’a giden bir Türk nakliyecisi, sefer başına karada 7 bin kilometre yol yapıyor. Mersin-Trieste RO-RO hattımız ile biz bu mesafeyi 2 bin 460 kilometreye indiriyoruz. RO-RO hattı ile nakliyeciler hem seferlerini daha ucuza ve daha kısa sürede gerçekleştirebilecek hem de geminin kalkış-varış programları belli olduğundan firmalar lojistik ağlarını bu programlara göre yapabilecek.”
Solakoğlu, hattın gelişmesi için söz konusu hattı kullanacak treylerlere ÖTV’siz ve KDV’siz akaryakıt verilmesi gerektiğini ifade etti.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise törende yaptığı konuşmada, daha önce Mersin için gerçekleştirmeyi taahhüt ettiği ''5 T'' modelini (tarım, ticaret, taşımacılılık, teknoloji ve turizm) teker teker uygulamaya geçirdiklerini belirterek, ''Mersin'den İtalya'nın Trieste kentine RO-RO gemimiz 67 saatte gidecek. Kara yoluyla gidilirse en az yüzde 20 daha fazla maliyet, hem de süre olarak çok daha zaman alacak. Farklı gümrük kapılarından farklı yönetmeliklerden, farklı bürokrasiden geçmeden direkt Mersin'den Trieste'ye Avrupa'nın göbeğine yüklerimizi göndermiş olacağız.'' dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.