• BIST 9890.76
  • Altın 3021.553
  • Dolar 35.3326
  • Euro 36.4791
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 6 °C

Uluslararası Hava Nakliye Sektörü İçin Yeni Dönem

Uluslararası Hava Nakliye Sektörü İçin Yeni Dönem
Hava kargo taşıması yapanlar, ekspres kuryeler ve posta operatörleri, gümrüğe varış öncesi yeni AB emniyet ve güvenlik programı olan İthalat Denetim Sistemi kapsamında, eksiksiz giriş özet beyanıyla (ENS) gelişmiş kargo bilgilerini vermek zorunda kalacak.

Avrupa Birliği (AB), Norveç ve İsviçre veya AB üzerinden eşya taşıyan tüm taşıma komisyoncuları, hava nakliye şirketleri, ekspres kuryeler ve posta operatörleri, gümrüğe varış öncesi yeni AB emniyet ve güvenlik programı olan İthalat Denetim Sistemi 2 (ICS2) Aşama 2'nin ikinci bölümü kapsamında, 1 Mart 2023'ten itibaren eksiksiz giriş özet beyanıyla (ENS) gelişmiş kargo bilgilerini vermek zorunda kalacak. Zamanında hazır olmayan ve/veya yeterli ve gerekli verileri sağlamayan şirketler, AB gümrük sınırlarında durdurulacak ve bunun sonucunda malları reddedilecek ya da ceza yaptırımları uygulanabilecek.

Yeni düzenlemeye göre, 1 Mart 2023 itibariyle hava yoluyla AB'ye veya AB üzerinden yüklerin ve ekspres olarak ya da posta yoluyla gönderilen eşyaların işlenmesi, sevk edilmesi, nakliyesi ve taşınmasında görev alan ekonomik operatörler, yükleme öncesi ve varış öncesi gümrük risk değerlendirmeleri için gelişmiş veri bildirimine ilişkin yeni gerekliliklere uymak mecburiyetinde kalacak.

AB'nin iç pazarlarını korumak ve bilgi alışverişini basitleştirmek için emniyet ve güvenlik önlemlerini iyileştirmeyi amaçlayan İthalat Denetim Sistemi 2 (ICS2) Aşama 2, yükleme ve varış öncesinde AB'ye giren tüm eşyalar hakkında veri toplayarak, AB'nin dış sınırlarını geçecek şekilde yapılan yasal ticaret faaliyetlerinin serbest akışını kolaylaştırmanın yanı sıra, riske dayalı etkili gümrük denetimlerini destekliyor. ICS2 ile AB'de ilk giriş ile nihai varış gümrük idareleri arasında eşya hareketini kolaylaştırması amaçlanıyor. ICS2, gümrük makamlarının ek bilgi ve çıkış öncesi risk taraması taleplerini ekonomik operatörler için düzenli hâle getirecek.

Aşama 2'nin çoklu veri sunma rejimi kapsamında hava nakliye şirketlerinin ENS sunma sorumluluklarına ek olarak taşıma komisyoncuları, ekspres kuryeler ve posta operatörleri de veri göndermekten yasal olarak sorumlu olacak. Taşıma komisyoncuları, ekspres kuryeler ve posta operatörleri, verileri sonradan ENS sunma gerekliliklerini yerine getirecek olan hava nakliye şirketleri ile paylaşacak ya da verileri doğrudan ICS2'ye gönderecek. Daha önce ICS2'nin 1. aşaması kapsamında, gelen sevkiyatlar ile ilgili kısmi bilgi beyan eden posta operatörleri ve ekspres kuryelerinde artık gerekli tüm verileri göndermek için hava nakliye şirketleri ile iş birliği yapması gerekecek. 

Hava yolu taşımacılığı sektöründe şu anda İthalat Denetim Sistemi'ne gelişmiş kargo bilgileri sunulurken, Aşama 2'nin operasyonel olarak kullanıma sunulma sürecinde bu veriler kademeli şekilde ICS2'ye gönderilmeye başlanacak.

Uluslararası Hava Nakliye Sektörü İçin Yeni Dönem

ICS2 Aşama 2'ye hazırlık için Uygunluk Testi şart

Yeni düzenleme öncesinde; ekonomik operatörlerin, gecikme ve uygunsuzluk riskinden kaçınmak için Aşama 2'ye önceden hazırlanmaları öneriliyor. ICS2 Aşama 2'nin kullanıma sunulmasına hazırlanmaya destek olmak için Avrupa Komisyonu, Temmuz 2022'den Şubat 2023'e kadar uygunluk testi yapılabilecek bir ortam sağlamayı planlıyor. Bu ortam sayesinde ekonomik operatörün, ilgili ICS2 tüccar arayüzü üzerinden gümrük makamlarına erişme ve bu makamlarla mesaj alışverişinde bulunma kabiliyeti doğrulanabilecek. Bu uygunluk testi, ilgili tüm ekonomik operatörler için zorunlu kılındı. Zorunlu uygunluk testinin Temmuz 2022 – Şubat 2023 tarihleri arasında yapılması gerekiyor.

ENS verilerini ICS2'ye sunmaktan sorumlu olan ekonomik operatörlerin, mevcut bir Ekonomik Operatör Kayıt ve Kimlik (EORI) numarasına sahip olup olmadıklarını belirlemeleri gerekiyor. Bu numaraya sahip olmayan ekonomik operatörlerin, numarayı edinmeleri ve ICS2 Aşama 2'ye hazırlanırken destek almak için tercih ettikleri AB gümrük makamı ile iletişime geçmeleri tavsiye ediliyor. Ayrıca söz konusu operatörlere, AB'ye yapılan ithalatların işlenmesi için ticaret faaliyetlerini değerlendirerek, yakında kullanıma sunulacak Aşama 2 uygunluk testine bağlanmak ve bu testte yer almak üzere tercih ettikleri gümrük makamı ile iletişime geçmek zorunluluğu getirildi. 

ICS2 Aşama 2 nedir?

AB İthalat Denetim Sistemi 2 (ICS2), eşyaların AB'nin dış sınırlarına (hava, deniz, kara ve iç sular) varmadan önce hareketinin gümrük tarafından gözetimini iyileştirmeyi amaçlayan geniş kapsamlı bir girişimdir. ICS2, AB, Norveç ve İsviçre gümrük bölgesine yapılan yasal ticaret faaliyetlerini kolaylaştırmanın yanı sıra, gümrük makamlarının erken müdahale gerektiren yüksek riskli sevkiyatları belirlemesine olanak tanıyor. Söz konusu sistem üç aşamada uygulanıyor. Posta aracılığıyla ve ekspres olarak hava yoluyla gönderilen eşyalar için yükleme öncesi süreci kapsayan Aşama 1'in 15 Mart 2021'de başarıyla tamamlanmasının ardından, sistemin uygulanmasında bir sonraki adımı teşkil eden Aşama 2, 1 Mart 2023'te kullanıma sunulacak. 1 Mart 2024'ten itibaren uygulanacak olan Aşama 3, denizlerde, iç sularda, kara yollarında ve demir yollarında eşya taşıyan operatörlerin yeni düzenlemelere uymasını zorunlu kılacak. Avrupa Komisyonu; Üye Devletler, Norveç ve İsviçre'deki gümrük makamları ve sektördeki paydaşlar ile yakın iş birliği içinde ICS2'nin operasyonel olarak kullanıma sunulmasına öncülük ediyor.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77