İran’ın, Türk araçların taşıma yapmasını imkansız hale getiren 750 dolar ‘yakıt fark ücreti’ Gürbulak Sınır Kapısı’nda TIR şoförlerinin katıldığı bir eylemle protesto edildi.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), UND, İran’ın, Türk taşımacılarından ‘yakıt fark ücreti’ adı altında aldığı haksız ve rekabeti engelleyen 750 dolar tutarındaki ücrete yönelik taşımacılarda oluşan tepkiyi Gürbulak’ta düzenlenen eylem ile kamuoyunun gündemine taşıdı.
Sadece İran’da olan yakıt fiyat farkı kaldırılmalıdır
Eylem ve İlan yayını ardından basına yazılı açıklama yapan UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, “Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bugün ülkemize resmi bir ziyaret yapıyor. Bu ziyaret, iki ülke arasında ilişkilerin ve ticaretin gelişimi yanında, problemlerin çözümünü de sağlamalıdır” dedi
Şener ilanda şu mesajlara yer verdi: “ İran taşımalarımızda önemli zorluklarla karşılaştığımız bir dost bir ülkedir. Yakıt fiyatı İran’dan da ucuz olan Türkmenistan’da bizden yakıt fark ücreti alınmazken, dönüş için deposunu Türkmenistan’dan dolduran ve İran’dan geçişte mazot almayan Türk taşımacılar bile İran’da 750 dolar fark ücreti ödemektedir. ‘Türkiye’de yakıt pahalı bizde ucuz’ denilerek fark ücreti alınması İran dışında hiçbir ülkede yoktur. Bu kabul edilemez. Her yıl binlerce İran aracı ülkesinden çok ucuza aldığı mazotla boş giriş yaptığı ülkemizden yüklerimizi almakta ve haksız kazanç sağlamaktadır. Ülkemize boş giren araçlar rahatça yükümüzü alıp götürürken, İran’a yük götüren Türk araçlarının yüzde 60’ı ülkemize boş dönmektedir. Bunun temel sebebi; İran’ın, Türk taşımacılara yük veren İran vatandaşlarından 02.11.1994 tarih ve 22926 sayılı karar çerçevesinde navlunun yüzde 10’u kadar ceza alarak Türk araçları pahalılaştırmasıdır.
Eşit muamele istiyoruz
Türkiye İran araçlarına nasıl bir uygulama yapıyorsa biz de İran’dan aynı uygulamayı talep etme hakkına sahibiz. Türkiye ikili ve transitte ne uyguluyorsa İran’da aynı şartları sağlamalıdır. İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Türkiye’ye gelişiyle birlikte sesimizi duyurmak ve İki ülke Cumhurbaşkanı ve teknik heyetleri arasında yapılacak toplantılarda ‘Yakıt fiyat farkı’ haksızlığının gündem olmasını ve bu haksızlığa bir son verilmesini istiyoruz. Bu sebeple derdimizi anlatan bir gazete ilanı ile talebimizi resmileştirmek ve kamuoyu ile paylaşmak istedik.”
Türkiye İran arasındaki taşımacılık sorunun çözümüne de değinen Şener, “İran ile aramızdaki sorunların ortadan kalkması için transit geçişte her iki ülkenin de aynı uygulamayı yapmasını, İran’da Türk taşımacılarından alınan yakıt fiyat farkının ve İran’dan yük almamıza engel olan 22926 sayılı yasanın kaldırılmasını talep ediyoruz. Aksi halde ticaretin gelişmesi imkansız görünüyor. Haksızlığa son verilmezse Orta Asya taşımalarımız da yapılamaz hale gelecektir” diye konuştu.
9 Haziran 2014
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.