• BIST 10039.34
  • Altın 3124.606
  • Dolar 35.6169
  • Euro 36.9929
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 10 °C

UND’den Avusturya’ya ‘Transit Kısıtlamaları Kaldırın’ Çağrısı

UND’den Avusturya’ya ‘Transit Kısıtlamaları Kaldırın’ Çağrısı
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Türkiye-AB Ortaklık ve Gümrük Birliği ilişkisi ve dünya ticaret kuralları gereğince Avusturya’nın Türk araçlarına yönelik transit geçiş kısıtlamalarının kaldırılması için çağrıda bulundu.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Türkiye-AB Ortaklık ve Gümrük Birliği ilişkisi ve dünya ticaret kuralları gereğince Avusturya’nın Türk araçlarına yönelik transit geçiş kısıtlamalarının kaldırılması için çağrıda bulundu.


20-21 Mayıs 2014 tarihlerinde Avusturya’da Türkiye ve Avusturya ulaştırma bakanlıkları heyetlerinin bir araya geleceği toplantı öncesinde ulusal gazetede bir duyuru yayınlayan Türkiye Uluslararası Nakliyeciler Derneği, Türkiye-AB Ortaklık ve Gümrük Birliği ilişkisi ve dünya ticaret kuralları gereğince Avusturya’nın Türk araçlarına yönelik transit geçiş kısıtlamalarının kaldırılması yönünde çağrıda bulundu.

UND, Avusturya Ulaştırma Bakanı Bures ile Türkiye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan’a hitaben yayınladığı çağrıda, “Türkiye’nin, 1963 Ankara Anlaşması, 1970 Katma Protokolü ve 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararı gibi özel anlaşmalar temelinde Avrupa Birliği’ne Ortak Üye konumunda olduğu ve bu anlaşmaların Türkiye ile AB arasında malların serbest dolaşımı hakkını garanti ettiğini, ancak Avusturya’nın Türk plakalı araçlara uyguladığı transit geçiş kısıtlamalarıyla Türkiye-AB arasında malların serbest dolaşımı hakkını engellediğini” açıkladı.

Konuya ilişkin demeç veren UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Malları taşıyan araçlar; Macaristan üzerinden trene binerek Avusturya’yı yılda 25 bin sefer geçerken; bu güzergah, trenin zarar etmesi gerekçesiyle 9 Aralık 2012 tarihinde Avusturya tarafından kapatılmıştır. Daha maliyetli ve daha uzun süren yollardan gitmek zorunda kalıyoruz.  Slovenya’dan devam eden mevcut tren hattında da 3-4 günlük beklemeler oluşmakta, bu da zarar eden trenleri kârlı hale getirirken ihracat ve ithalatımıza büyük zarar vermektedir” dedi.

UND, ulusal gazetede yayınladığı ilanda, uluslararası ticarette taşıma hızı ve kalitesinin ihracat ve ithalatın temeli olduğunun altını çizerken; Türkiye-AB ticaretinin Avusturya başta olmak üzere bazı AB ülkelerinden transit geçişlerinde Türk taşımacılarının karşılaştıkları transit kotaları ve transit ücretleri gibi maliyet yaratan uygulamalar nedeniyle potansiyelinin altında gerçekleştiği gerçeğine işaret etti.

UND Başkanı Nuhoğlu, bu noktada Dünya Bankası tarafından 8 Nisan 2014 tarihinde kamuoyuna açıklanan ‘Türkiye-AB Gümrük Birliği Değerlendirmesi’ raporuna atıfta bulunarak, bu gerçeğin raporun ‘karayolu kotaları’ ile ilgili özel bölümünde yer alan ifadeler ile açıkça teyit edilmekte olduğunu söyledi.

Nuhoğlu, “Karayolu kotaları ve özellikle transit izinleri malların serbest dolaşımı önünde engeller oluşturmakta ve transit trafiğini aksatarak Gümrük Birliği’nin tam anlamıyla işleyişini sekteye uğratmaktadır. Serbest dolaşımı engellediği, Türkiye’nin ticaretine yük getirdiği ve Türk taşıma şirketlerinin kamyonlarını verimli bir şekilde kullanmalarını engellediğinden dolayı, en azından GB kapsamındaki mallar için hem ikili hem de transit taşımacılıkta karayolu taşıma kotalarının kaldırılması gerekmektedir” diye konuştu.

Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 50’sinin AB sermayeli şirketler tarafından, Türkiye’de yaptıkları yatırımlar sayesinde gerçekleştirildiğini vurgulayan Nuhoğlu, bu firmalar arasında 750 Avusturya sermayeli şirketin yer aldığını ve bu durumun Türkiye’de yatırım yapmış bulunan Avusturyalı şirketlerin çıkarına aykırı olduğunu kaydetti.

Türkiye uluslararası karayolu eşya taşımacılığı sektörü firmaları adına Avusturya makamlarından  Taleplerde buluna Çetin Nuhoğlu, “20-21 Mayıs’ta KUKK Toplantısında aşağıdaki üç şeyin heyetler tarafından kesinlikle çözülmesini istiyoruz: Macaristan’dan 25 bin sefer geçiş hakkı derhal verilmelidir, Mücbir sebep dışında mallar 12 saatten fazla trenlerde beklememelidir ve Trenin ait olduğu ülkeye bakılmaksızın, blok trenle taşınan her Türk treylerine de bonus belgesi verilmelidir” dedi.


20 Mayıs 2014

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77