• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 3 °C
  • Ankara 0 °C

UTİKAD Sektörle İlgili Son Gelişmeleri Değerlendirdi

UTİKAD Sektörle İlgili Son Gelişmeleri Değerlendirdi
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD, düzenlediği toplantı ile 2019 yılına değerlendirerek 2020 yıl beklentilerini anlattı.

Toplantıda UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, Taşıma İşleri Organizatörlüğü (TİO) ücretlerinin sembolik rakama düşürülmesini beklediklerini söyledi.  

TİO (Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği) 1 Temmuz 2019 tarihinde yürürlüğe girdi diyen Eldener, belge ücretini 450 binden 150 bine çekebildiklerini ancak bu rakamın bile yüksek olduğunu ifade etti.

Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetleme Sisteminin (U-ETDS) devreye girdiğini ve 6 aylık erteleme yapıldığını da söyleyen Eldener, şunları söyledi: “Yapılan yük hareketlerinin elektronik ortama aktarılması sayesinde elimizde istatistik olacak ve taşımaları kayıt altına alacağız diyorlar. Sistem, amacı itibariyle bizlere uygun. Ancak sistemle ilgili Bakanlık tarafından yeterli bilgilendirme yapılmadığını düşünüyoruz. Sektörden çok sayıda itiraz geldi, Bakanlık sektörün sesine kulak verdi ve 6 aylık erteleme geldi. Şimdilik 6 ay ceza uygulanmayacak. Ama sonrasında bu sorun tekrar kendini gösterecek. Sistemin bu şekilde uygulanmasına itirazımız var. Avrupa’da 25 ülkede elektronik taşıma bilgisi sistemi hazırlanıyor. AB’de bu bilgiye ihtiyaç olduğu zaman, bu bilgiyi firmalardan alıyorlar. Ancak bizde bilginin sisteme girilmesini istiyor. Hem kendi sistemimize girilsin, hem de kamunun oluşturduğu sisteme bilgi girilsin denildiği zaman ek yük çıkıyor. Taşımacılar  ayrıca bazı bilgilere sahip olmayabilir. Yeniden düzenlenmesi gerekiyor bizce bu sistemin.”

Havalimanı’nda Kargo Çalışma Koşulları İyileştirilmeli

İstanbul Havalimanı’nın devreye girdiğini de kaydeden Eldener, dünyanın en büyük havalimanlarından biri olduğunu ve açılma sürecinde doğal olarak sorunlar yaşandığını söyledi. Farklı depolara malların kabulüyle ilgili farklı prosedürlerin istendiğine dikkat çeken Eldener, kendilerinin yekpare bir prosedür talep ettiklerini kaydetti. Eldener, “Havalimanında 300 kargo acente ofisi var, 100’lerce arkadaşımız orada çalışıyor, bunların çalışma koşullarının iyileştirilmesi için de isteklerimiz var” dedi.

Transit Taşımalarda Yol Alınmalı

Transit taşımaların önemine dair konuşan Eldener, bu taşımanın geliştirilmesi gerektiğini söyledi: “Bir ülkeden başlayıp bizim ülkemizden geçen yüklerin rahatlıkla ülkemizde aktarma yapılması gerekiyor. Transit taşımacılık gelişirse limanlar gümrük müşavirleri, nakliyeciler, antrepolar, sanayiciler olmak üzere geniş bir kesim bundan faydalanır. Aktarmaların hızlı pratik ve en az maliyetle yapılması gerekiyor. Bunun için gümrüklerde atılması gereken süreçler var.

UTIKAD içerisinde ‘Transit Taşımacılık Odak Grubu’ oluşturduk. Bakanlığın Dubai’de bu işin nasıl yapıldığını görmesi halinde bunu hızlandırırız diye düşündük ve buraya bir seyahat yaptık. Bir seyahat de Hollanda’ya yapacağız. Ticaret Bakanlığı’nda çalışan iki arkadaşımızı alarak süreçlerin nasıl işlediğini iyi örnekler üzerinde yakından gösterirsek yol alırız diye düşünüyoruz.”

Kapıkule ile ilgilide konuşan Eldener, yaşananların sadece ihracatçıyı değil, ülkeye gelen yatırımları da ilgilendirdiğini söyledi. Eldener hem Kapıkule’de hem Hamzabeyli’de kapasite artırma çalışmaları sürdüğünü ve bu ayın sonuna doğru açılışın yapılmasının beklendiğini aktardı.

Hizmet İhracatçılarının Önemi Artıyor

Eldener konuşmasına şöyle devam etti: “Amacı hem iç koordinasyonu hem de Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nın uygulanmasını sağlamak olan Ticaretin Kolaylaştırılması Koordinasyon Komitesi var. Ülkelerin ticareti kolaylaştırmak için anlaşmalar yapması gerekiyor.  Ticaret engellerini çözülmesi için aktif görev alıyoruz. Bunlardan biri, deniz ithalat konteynerlerinin limanlara gelmeden gümrükleme işlemlerinin başlamayıydı. Tam tespit gerekmiyorsa gemi limandayken ilgili evrakların gümrüğe ulaşması ile birlikte, ithalatçının malını hemen deposuna çekmesi içindi. Bu uygulama pilot olarak başladı.”

Hizmet İhracatçıları Birliği-HİB içinde de görevlerimiz var. Devlet, hizmet ihracatına büyük önem veriyor. UTİKAD olarak HİB yönetim kurulunda yer alıyoruz. Birinci amacımız sektöre olan teşviklerin artırılması, ayrıca hizmet ihracatında yaşanan sorunların azaltılması ve önünün açılması. Örneğin ihracatçılar için yeşil pasaport konusu vardı. Bu sadece mal ihracatçıları için geçerliydi, şimdi hizmet ihracatı için de geçerli oldu. Verdikleri pasaport 2 yıllıktı buna itiraz ettik. 1 milyon dolarlık limit 500 bin dolara indi, pasaport geçerlilik süresi 2 yıldan 4 yıla çıkarıldı. Bu HİB’in doğrudan yarattığı faydadır.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77