• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 5 °C

UTİKAD’ın Önerileri Gümrük Yönetmeliğinde Yer Buldu

UTİKAD’ın Önerileri Gümrük Yönetmeliğinde Yer Buldu
UTİKAD’ın çalışmaları sektör adına olumlu sonuçlar vermeye devam ediyor.

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayşem Ulusoy, “8 Nisan 2022 tarihinde UTİKAD Heyeti’nin Ticaret Bakanı Mehmet Muş’u ziyaretinde değerlendirilen maddeler mevzuattaki olumlu değişikliklerin temelini oluşturmuştur. Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş başta olmak üzere Gümrükler Genel Müdürlüğü’ndeki tüm birimlere sektörün sesine kulak verdikleri için şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu.

UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Gümrük ve Antrepo Çalışma Grubu Başkanı Arkın Obdan, UTİKAD Yönetim Kurulu Yedek Üyesi ve Bölgeler Koordinatörü Bilgehan Engin, UTİKAD Ankara Temsilcisi Ali Rıza Önay ve UTİKAD Genel Müdürü Alperen Güler, 8 Nisan 2022 tarihinde T.C. Ticaret Bakanı Sayın Mehmet Muş’u makamında ziyaret etti. Bu önemli ziyarette UTİKAD Heyeti lojistik gündeminde yer alan ve Ticaret Bakanlığı kapsamındaki gündem maddelerini Bakanlık nezdine taşıdı. Bu ziyarette değerlendirilen önemli hususlar; 25 Mayıs 2022 tarihli ve 31846 sayılı Resmi Gazete'de ‘Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’teki maddelere yansıdı.

‘Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’teki maddeleri değerlendiren UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy, “Lojistik sektörü ve üyelerimizin iş yapış şekillerinin dünyaya entegrasyonu konusundaki girişimlerimiz devam ediyor. Sektörümüzün faydasına olacak her noktada hem kamuyla hem uluslararası mercilerle hem de paydaşlarımızla görüşmelerimizin olumlu neticeler vermesi UTİKAD adına önemli bir başarıdır. Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş başta olmak üzere Gümrükler Genel Müdürlüğü’ndeki tüm birimlere sektörün sesine kulak verdikleri için şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

Mevzuatta Önemli Değişikler Yapıldı

25 Mayıs 2022 tarihli ve 31846 sayılı Resmi Gazete'de ‘Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te taşıma işleri organizatörleri açısından büyük önem taşıyan ve UTİKAD’ın uzun bir süredir üzerinde çalışmalar yaptığı şu maddeler öne çıktı:

  • "Madde 141/A (1) İzinli gönderici yetkisi kapsamında taşıması gerçekleştirilecek ihracat beyannameleriyle sınırlı olarak, gümrük beyannamesinin izinli gönderici tesisinin bağlı bulunduğu gümrük idaresi yerine kişinin yerleşik olduğu yerdeki gümrük idaresine verilmesine izin verilebilir. (2) Birinci fıkra kapsamında tescil edilen beyannamelerde eşyanın sunulduğu yerde görevli muayene memuru; belge kontrolü, muayene ve rejimin gerektirdiği diğer işlemleri beyanın verildiği yer gümrük idaresi adına gerçekleştirir."

UTİKAD’ın Önerileri Gümrük Yönetmeliğinde Yer Buldu

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayşem Ulusoy, bu maddeyle ilgili olarak “Gümrük işlemlerini kolaylaştırması kapsamında izin gönderici yetkisine sahip tesislerden yapılacak ihracat işlemlerinde gümrük beyannamesinin Türkiye’nin her yerinden açılabilecek olmasını da olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu. 

  • "Satıcı veya göndericisi ile yurtdışındaki alıcısı belli olan eşya ise 6/7/2018 tarihli ve 30470 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği kapsamında yetki belgesi sahibi olan ve taşıma belgesinde bildirim tarafı olarak yer alan taşıma işleri organizatörleri tarafından antrepo beyannamesi verilerek genel antrepolara konulabilir. Elleçleme işlemine tabi tutulması ve yurtdışındaki alıcısına sevki dışında bu eşya hakkında başka bir tasarrufta bulunulmasına izin verilmez. Kullanıcı olarak taşıma işleri organizatörleri, 522’nci maddede belirtilen yükümlülükleri yerine getirmekten sorumludur."

Bu maddenin UTİKAD tarafından takip edildiğinin altını çizen Başkan Ayşem Ulusoy; “Bu konu transit ticaretin gelişim alanları sektör raporu hazırladığımız ve bizim için en önemli maddelerden biriydi. Türkiye’nin doğal olarak bir transit ticaret HUB’ı olması projesi kapsamında bunu gündeme almıştık. Çünkü İpek Yolu’nun üstünde olan ülkemizde geçişlerde bu mallar çok önemli yer kapsıyordu. Özellikle belli birçok ülkeden gelen malın konsolide olarak nihai varış noktasına gitmesi için önem arz etmekteydi. Bu noktada büyük bir adım atıldığını görüyoruz” dedi.

  • "(1) Antrepolar için antrepo açma ve işletme izinleri süresiz olarak verilir. Yapılan kontrol, inceleme ve denetimlerde bu Yönetmelikte belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen antrepolarla ilgili olarak 525 inci madde hükümleri uygulanır."

Antrepoların beş yılda bir ruhsat yenileme işlemleri ile ilgili değişikliğin de sektörün yararına olduğunu değerlendiren Başkan Ulusoy; “Zaten gümrüklü antrepoların belli özelliklere sahip olması gerekiyordu ve her sene bütün bu ilgili ilgili incelemeler yapılıyordu. Bu yenilemeler kamuya ekstra bir iş yükü olacaktı. Bu değişikliğin de isabetli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Yük Teslim Süreci Ticari Hukuk Çerçevesinde Sürdürülecek

  • Gümrük Yönetmeliği’nin 130. Maddesinin 1. Fıkrası şöyle değiştirilmiştir; ‘Tabi tutulduğu gümrükçe onaylanmış işlem ve kullanımın gerektirdiği şartların yerine getirilmesi ve gümrük vergilerinin ödenmesi veya teminata bağlanması suretiyle gümrük işlemlerinin bitirilmesi halinde eşya teslim edilebilir duruma gelir. Eşyanın teslimi; eşya sahibi, taşıyıcı, işletici kuruluş veya bunların temsilcileri arasındaki sözleşme hükümlerine göre gerçekleştirilir.’

Yönetmelik değişikliğindeki bir diğer önemli maddenin eşyaların teslimi ile alakalı olan bölüm olduğunun altını çizen Ayşem Ulusoy şöyle konuştu: “Bu da sektörün ciddi bir problemiydi. Bildiğiniz üzere gümrük vergileri ödenmiş, gümrük işleri tamamlanmış eşya serbest statüde kalıyor. Fakat bunun tesliminde bazı sıkıntılar söz konusu oluyordu.  Gümrük Yönetmeliği’nin bu şekilde çıkması ile beraber teslim yükümlülüğü artık ticaret hukuku kurallarına göre yapılacak. Bunun da yerinde bir düzenleme olduğunu düşünüyoruz.”

Parsiyel Yükler İçin Beklenti Sürüyor

UTİKAD’ın en önemli konularından biri de İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli gibi yoğun trafiği olan şehirlerde parsiyel mal getiren araçların antrepo beyannamesi vermeden eşyalarını antrepoya boşaltamamasıydı. Ulusoy, bu konuyla ilgili olarak ise “Bu gündem maddesi ile ilgili olarak da antrepo beyannamesi verilmeden 48 saat veya 72 saatlik bir serbest zaman talebimiz olmuştu. Çünkü mevcut durum TIR ve kamyonların ihracata dönüş hızını çok yavaşlatmaktaydı. Bu önemli gündem maddemiz maalesef bu yönetmeliğe yetişmedi. Ancak yakın zamanda bu düzenlemenin de gelmesini bekliyoruz” dedi.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77