• BIST 10025.47
  • Altın 2956.432
  • Dolar 35.1368
  • Euro 36.5946
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 6 °C

Yeni Mercedes-Benz Actros Yakıt Tüketimindeki Cimriliğiyle Guinness Rekorlar Kitabı’na Girdi

Yeni Mercedes-Benz Actros Yakıt Tüketimindeki Cimriliğiyle Guinness Rekorlar Kitabı’na Girdi
40 tonluk Mercedes-Benz Actros çekici/treyler kombinasyonu, 12 bşin 728,98 km’lik deneme sürüşünün sonucuna göre 100 Km’de 19,44 litre ya da 100 ton/km’de (tkm) 0.8 litreden daha az motorin tüketiyor.

Rekor kıran bu sonuç sayesinde, Mercedes Actros Guinnes Dünya Rekoru gözlemcileri tarafından ‘dünyanın en az yakıt tüketen 40 tonluk kamyonu’ kategorisinde bir dünya rekoruna layık görüldü. Ödül, 29 Mayıs 208 tarihinde İtalya’nın Brindisi şehrindeki Nardo pistinde Guinness yetkilisi tarafından Mercedes-Benz’e verildi.

Nardo’daki test pistinde ortalama 80 km/s hızda 25 ton yük taşıyan standart donanımlı Yeni Actros’un, 7 gün 24 saat süren deneme sürüşünde 10 km’de 20,5 litre yakıt tüketme rakamları sayesinde ticari araç sektöründe ‘bir litreden az yakıt tüketen araç’ (100 km’de yaklaşık 0.8 litre yakıt tüketimi) olarak rekorlar kitabına girdi. Bütün bu özellikler, artmakta olan akaryakıt fiyatları bakımından filo yöneticileri için ekonomik önem taşıyor ancak çevre açısından da aynı ölçüde önemli. Yeni Mercedes-Benz Actros, aynı zamanda karbondioksit emisyonunu yük tonu ve kilometre başına 20,5 grama düşürüyor. Karşılaştırma yapılacak olursa, teorik “bir litreden az yakıt tüketen araç” 53 g/tkm,  günümüzün hibrid yolcu otomobilleri ise 297g/tkm karbondioksit emisyonu üretiyor. 30-35 litre yakıt tüketme rakamları ve 30-37 g/tkm karbondioksit emisyonu ile 40 tonluk çekici/treyler kombinasyonu, normal trafikte bile daha iyi performans sergiliyor. Taşımacılık sektöründe aracın yakıt tüketimi, taşınan yük tonuyla kat edilen kilometrenin çarpılmasıyla hesaplanıyor. 

Yeni Mercedes-Benz Actros’un Güney İtalya’daki Nardo test pistinde Dekra’nın (Alman Motorlu Taşıtlar Denetleme Kuruluşu) gözetiminde uygun şartlarda gerçekleştirilen deneme sürüşü, tasarım harikası araç teknolojisinin neleri başaracağını göstermeyi amaçlıyordu. Ayrıca, benzer bir aracın kullanımı gibi ölçütlerle de amaçlanan, Avrupa yollarındaki günlük trafikteki yakıt tüketimindeki farklılığa neden olan etmenleri ortaya çıkartmak oldu.

 

Etkili sürüş teknolojisi
Rekor kıran sonuçların arkasında yüksek derecede etkili, tasarım harikası Mercedes-Benz teknolojisinin yattığını belirten Mercedes-Benz Türk yetkilileri, “Konvansiyonel ticari araç dizel motoru, uzun bir süre önce gelişmiş güç aktarma organları olan yüksek teknolojili bir dinamoyadönüşmüştü. Sonuç olarak, yıllar geçtikçe taşımacılık kapasitesi üçte bir oranından daha fazla artarken, motorin tüketimi azaldı aynı oranda azaldı. Son zamanlarda ise, yeni BlueTec dizel teknolojisi başka ek gelişmeler sundu: yüzde 2-5 oranında daha az yakıt tüketimi ya da uygulamaya göre kamyon başına yıllık bin 500-2 bin litre motorin tasarrufu. Kurtarılan her bir litre motorin yakıtı ise doğaya 2 bin 690 g daha az karbondioksit salgılanması demek. Şu an yollarda 150 bin Mercedes-Benz BlueTec kamyon var. Yeni Actros’daki gelişmiş sürüş teknolojisi, standart Mercedes PowerShift otomatik şanzıman, bilgisayar kontrollü basınçlı hava sistemi ve ayarlı su pompası sayesinde araç filoları için ek yakıt tasarrufu potansiyeli taşıyor” dediler.


Trafiği etkileyen etkenler

Nardo’daki yakıt tüketim testi, aynı zamanda yollardaki yakıt tüketimini artıran etmenleri de ortaya çıkarttı. Bunlar; yetersiz trafik altyapısı ve trafik yönetimi eksikliği, yanlış araç konfigürasyonları, yetersiz araç bakımı ve sürüş tekniği. Nardo’daki ölçümler, Alman Otomotiv Sektörü Birliği’nin (VDA) ölçümlerini doğrulamakta. VDA’ya göre 40 tonluk bir treyler/çekici kombinasyonunun anlık yakıt tüketimi, eğer araç kesintisiz 50 km/s hızla gitmek yerine her bir kilometrede iki kez durdurulursa üç katına çıkabilir. Ancak kamyon sürücüleri, yol kapasitesi engeli ya da kazalar nedeniyle her gün bu gibi trafik sıkışıklığıyla karşılaşıyorlar. Kaza önleme amaçlı, Mercedes ‘Aktif Fren Asistanı’ gibi gelişmiş yardım sistemleri de gereksiz yakıt tüketimi ve emisyonların azaltılmasını sağlıyor. Bu bağlamda, tasarım harikası trafik yönetim sistemlerinin geliştirilmesi de önemli bir katkı sağlayabilir.


Doğru araç konfigürasyonu da aynı derecede önemli 

Doğru araç konfigürasyonunun yakıt tüketimini daha ilk günden etkileyebildiğini ifade eden Merce-Benz yetkilileri, şöyle devam ettiler: “Araç alınırken ek aerodinamik ekipman alma hatası, yakıt tüketimini yüzde 10 oranında arttırır. Rüzgar deflektörlerinin kasaya doğru şekilde monte edilmesi, yakıt tüketimini yüzde 4 oranında azaltır. Rüzgar deflektörleri için yapılan ek masraf, kilometreye bağlı olarak birkaç ayda tazmin edilebilir. Yanlış sabitlenmiş ya da gevşek olan tenteler gibi küçük ayrıntılar bile yakıt tüketimini acımadan artırabilir. Buna karşılık, yeni Mercedes-Benz Actros’un fabrika tesliminde ücretsiz olarak sunulan aerodinamik A sütunu, yakıt tüketimini yüzde 1 oranında azaltabilir. Aynı özellik, lastikler içinde geçerlidir. Mercedes-Benz kamyonlarına, arka dingildeki çift lastikler yerine süper geniş lastikler sunuyor. Testlerde yapılan ölçümlere göre, bu yüzde 2’ye kadar potansiyel yakıt tasarrufu sağlıyor. Ancak, yetersiz lastik hava basıncı yakıt tüketimini yüzde 8’e kadar artırabilir. Yollardaki kamyonlarının yüzde 30’unun yetersiz lastik hava basıncına sahip olduğu düşünülürse, potansiyel tasarrufun ne kadar açık olduğu görülecektir. Ayrıca lastik patlamalarının yüzde 90’nında etkili olana ana faktör, yetersiz hava basıncıdır.”


Geleceğe yönelik sürüş

Geleceğe yönelik sürüş, yüzde 10-12 oranında potansiyel tasarruf ya da kullanıma bağlı olarak, araç başına yıllık 5-6 bin Avro az masraf sunuyor. Mercedes-Benz Meslek Eğitimi bünyesindeki ekonomi programları, özellikle bu gibi tasarruflar üzerine yoğunlaşıyor. Her yıl 65 bin kişilik katılımın olduğu kurslar, uzun bir süredir kamyon sürücüleri için dünyanın en büyük eğitim tesisinin parçasını oluşturuyor. Daimler’in yan kuruluşu FleetBoard GmbH’nin ‘İşletme Analizi Modülü’, bu tür bilginin zamanla bir sürüş tekniği değerlendirilmesi sayesinde eyleme dökülebileceğini açıkça göstermekte.
 

Potansiyeli artırmak

Mercedes-Benz Actros ile yapılan test sürüşleri, uygun koşullarda 40 tonluk bir çekici/treyler kombinasyonunda araç teknolojisinin tüketilen yakıtın yüzde 60’ını oluşturduğunu gösteriyor. Trafik şartları, topografya, araç konfigürasyonu ve bakım gibi etmenlerse diğer yüzde 40’lık bölümü yani 100 km’de 10-15 litrelik bölümü oluşturan etmenlerden. Trafik planlamacıları, hareket memurları, filo karar mercileri ve sürücüler bu parametrelerin çoğunu etkileyebilirler.

Bu bağlamda, sürücülerin en önemli oyuncular olduğunu önemle vurgulayan Mercedes-Benz yetkilileri, sözlerini şöyle tamamladılar: “Kendi sürüş teknikleri ve araç bakım koşulları konusundaki sorumlulukları, yakıt tüketiminin dörtte birini etkileyebilecekleri anlamına geliyor. Yakıtın bir filonun toplam masrafının yaklaşık yüzde 30’unu oluşturduğu düşünüldüğünde, yakıt tüketimini azaltan her türlü önlem en iyi şekilde kullanılmalıdır. Bütün bu çabalar, karbondioksit emisyonlarının doğrudan yakıt tüketimine bağlı olduğu düşünüldüğünde doğaya da yarar sağlamaktadır. Yakıt verimliliği, sürüş sistemlerinin daha da geliştirilmesi,  Daimler AG’nin Shaping Future Transportation (Gelecek Taşımacılığını Şekillendirmek) girişiminin bir parçasını oluşturuyor. Bu bağlamda, dünyanın en büyük ticari araç üreticisi geçen sene sonbaharda çevreye uyumlu ve geleceğe dönük sürüş teknolojileri alanında yaptıklarını sundu.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77