1990 yılında Avusturya’da Franz Blum tarafından kurulan ve Türkiye’de yaptığı yatırımlarla da taşımacılık sektöründe önemli bir yere sahip olan VEGA, Türkiye’deki kendi tesislerine taşınmasının 10. yılını müşterileriyle ve basınla kutladı.
Etkinlikte basın mensuplarıyla bir araya gelen VEGA Lojistik A.Ş. Başkan Yardımcısı Ünal Ergun, almaya hak kazandıkları Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası’yla müşterilerine hız avantajı sunacaklarını kaydetti. Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası’yla yerinde gümrükleme imkanı sağlayacaklarını açıklayan Ergun, Vega Lojistik olarak gelecek dönemde daha büyük saha yatırımı yapabileceklerine de dikkat çekti. Vega Türkiye olarak 9 ülke arasında ciro olarak yüzde 25 ile ikinci sırada olduklarını da sözlerine ekleyen Ergun, gelecekte Türkiye’de altyapının hazır olmasıyla Avrupa ülkelerinde olduğu gibi demiryolu taşımacılığına da yatırım yapabileceklerini belirtti.
Merkezi Salzburg’da bulunan ve çekiciden kamyona treylerden otobüse kadar ağır ticari araç endüstrisine verdiği hizmetlerde uzmanlaşan VEGA, bugün intermodal taşımacılığı en etkin kullanan şirketler arasında yer alıyor. Türkiye Ofisi İstanbul Orhanlı’da bulunan 4 milyon 500 bin TL sermayeli VEGA Lojistik A.Ş’nin ana ortağı, Avusturyalı VEGA International Car Transport GMBH.
Markanın önemli müşterisi Aksaray Mercedes Benz Türk A.Ş. fabrikası karşısında ofisi ve 24 saat güvenlikli 3 bin metrekare garajı bulunan VEGA, MBT ve Daimler’in üretimini yaptığı kamyon, çekici, askeri araçlar ve otobüslerin ithalat, ihracat ve iç taşımalarını gerçekleştiriyor. Tuzla Orhanlı’da kendi mülkü olan 18 bin metrekarelik beton park sahasında MBT’ye park, PDI ve şoför eğitimi hizmetlerini de veren şirket operasyonları; Avrupa’nın dışında Rusya, Güneydoğu Avrupa, Özbekistan ve Kazakistan’a kadar uzanıyor.
Avrupa’nın ve Türkiye’nin önemli ticari araç markaları olan Volvo, DAF, MAN, Tırsan, Krone ve Schmitz marka araçların ithalat-ihracat nakliyesini de gerçekleştiren VEGA Lojistik, kendi tekerlekleri üzerinde sürerek yaptığı taşımaların yanı sıra 45 araçlık çekici araç taşıyıcı yarı römork kombinasyonlu filoya da sahip.
Avrupa’da önemli merkezler arasında ve Trieste – Salzburg - Wörth hattında VEGA R2L patentli vagon adaptörleri ile çalışan trenleri de yoğun olarak kullanan VEGA, C2 - R2 - D3 yetki belgelerine, ISO 9001 – ISO 14001 – ISO 27001 belgelerine sahip.
Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası Nedir?
Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası (AEO Authorized Economic Operator) süreci, Türkiye’nin ihracatının desteklenmesine katkı sağlanması amacıyla; 10.01.2013 tarihli 28524 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ‘Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği’ ile başladı.
ABD, Avrupa Birliği Ülkeleri, Çin, Japonya ve Kore gibi ülkelerde mevcut olan bu uygulama, ülkelerin karşılıklı tanıma anlaşmaları ile ticaret erbabına özel uluslararası bir statü kazandırıyor.
Yetkilendirilmiş yükümlü; gümrük yükümlülüklerini yerine getiren, kayıt sistemi düzenli ve izlenebilir olan, mali yeterlilik, emniyet ve güvenlik standartlarına sahip, kendi oto kontrolünü yapabilen güvenilir firmalara gümrük işlemlerinde birtakım kolaylık ve imtiyazlar tanıyan bir statü olarak tanımlanıyor.
Talep ve ek şartlar gerekmeksizin bu sertifikaya sahip olan şirketler; eksik belgeyle beyanda bulunabilme, kısmi teminat uygulamasından faydalanabilme, mavi hattan yararlanabilme,
azaltılmış zorunlu bilgilerden oluşan özet beyan verebilme, beyannamenin belge kontrollerine tabi tutulması halinde kontrollerinin öncelikle yapılması, beyanname kapsamı eşyanın muayeneye tabi tutulması halinde muayenenin öncelikli yapılması gibi avantajlara sahipler.
Yetkilendirilmiş yükümlüler talebe ve ek şartlara bağlı olarak; ihracatta yerinde gümrükleme uygulaması kapsamında ihracat yapabilme, izinli gönderici yetkisi kapsamında taşımacılık yapabilme, götürü teminat uygulamasından faydalanabilme ve Onaylanmış İhracatçı Yetkisi (ATR Dolaşım Belgesi- Fatura Beyanı ve EUR düzenleyebilme) gibi imkanları da kullanabiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.