Limanlarda, karayollarında, gümrüklerde, sınır kapıları ve başta otomotiv olmak üzere temel endüstri kollarında tıkanmalar yaşandı. Bazı alanlarda ise talep ve üretim patlamasına tanık olduk. Düzensiz arz ve talep eğrileri gözlendi. Örneğin havayolu yolcu taşımacılığı, uluslararası yolcu trafiğinin durmasıyla birlikte bitkisel hayata girerken hava kargo alanında talep patlaması oldu. Bu süreç tüm dünyanın peşinden koştuğu aşı bulunduğunda da sürecek gibi.
Tüm zamanların şu ana kadar yaşanmış en büyük krizine çare ve ‘yüzyılın misyonu’ olarak görülen aşı yarışı ise sürüyor. Misyon da bilim adamlarına yüklenmiş durumda. Fakat IATA Başkanı Alexandre de Juniac geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla bu misyonu tartışmaya açtı. Juniac; ‘COVİD-19 aşılarını güvenli bir şekilde adreslerine teslim etmek, küresel hava kargo endüstrisi için yüzyılın misyonu olacak’ diyerek başka bir noktayı da hatırlatmış oldu.
Asıl olan aşıyı bulmak olsa da yeterli üretimin ne kadar zaman alacağı, aşının tek başına çözüm olup olmadığı gibi tartışmalar bilimsel düzeyde sürüyor. Bu arada aşının lojistiğinde çarpıcı rakamlara ulaşılıyor. 8 milyar insana yetecek tek doz aşıyı taşımak için bile 9 bine yakın kargo uçağı gerekiyor. Karayolunun geliştiği ülkelerde bu gereksinimin en az yarısının karayolu hizmetiyle karşılanacağı varsayılıyor. Yüzyılın misyonu belki de bu nedenle ‘aşıyı taşımak’ olacaktır.
Son aylarda artan operasyon maliyetlerini yakıt fiyatlarındaki düşüşle bir nebze dengeleyen lojistik sektörü, gıda ve kimya sektöründeki pozitif gelişmelerin de eklenmesiyle ilk aylardaki sıkıntılarını bir ölçüde atlattı. Yaz aylarında, tüm üretim alanlarında ve ihracatta gözlenen kıpırdanma sayesinde limanlarda, gümrüklerde, yollarda ve denizlerde olumlu bir seyir gözleniyor. Lokomotif endüstrilerden otomotivdeki toparlanmayla birlikte lojistiğin geçmiş dönem rakamlarına ulaşması mümkün görünüyor. Korana sürecinde üzerine düşeni özverili bir şekilde yerine getiren lojistik endüstrisinin, yüzyılın misyonu olarak görülen aşının tüm dünyaya ulaştırılmasında da sınıfı geçeceğinden kuşku duymamak gerekiyor. Lojistikçilerin bu hizmeti verebileceği salgın sürecinde ortaya çıktı.
xxx
Sadece endüstrilerin değil, hayatın devamı için olmazsa olmaz lojistik sektörünü her zaman destekleyen ekibimiz, mevcut fuar katılımcıları ile ortak bir karar olarak; bu yıl 14. Kez düzenlenmek üzere tüm hazırlıkları tamamlanmış bulunan ‘Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı’nı 10-12 Kasım 2021 tarihine ertelemiştir. Daha sağlıklı koşullarda, daha verimli bir fuar için gerekli olan çalışmalar da başlamış bulunmaktadır. Taşımacılık ve lojistik endüstrisini desteklemeyi misyon edinen ve salgın sürecinde her zaman ‘önce sağlık sonra lojistik’ diyen Aysberg Basın Yayın ve Eko Fuarcılık ekibi; ‘lojistik için logitrans Fuarı’ diyor...
İlker ALTUN
[email protected]
Kargohaber Dergisi (Sayı:261)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.