• BIST 10032.7
  • Altın 3125.522
  • Dolar 35.6239
  • Euro 36.9762
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 10 °C

ZF Ticari Araçlara Yönelik Elektrikli Ürün Portföyünü Genişletiyor

ZF Ticari Araçlara Yönelik Elektrikli Ürün Portföyünü Genişletiyor
ZF Technoloji Gününde ZF, ticari araçlara yönelik olarak üretilen ve hiçbir hidrolik ve çevresel birim gerektirmeyen, dünyanın ilk tümüyle elektrikli direksiyon prototipi olan ReAX EPS çözümünü tanıttı.

ZF Friedrichshafen’da düzenlenen Teknoloji Günü 2018’de, ticari araçlara yönelik olarak üretilen hiçbir hidrolik ve çevresel birim gerektirmeyen, ilk elektrikli direksiyon prototipi olan ReAX EPS çözümünü görücüye çıkartı. Basın mensupları ayrıca Yeni PowerLine 8 İleri tam otomatik şanzımanlı araçları da test etme imkanı buldu. PowerLine, ticari araçlarda verimlilik ve konfor standartlarını yeniden belirliyor. ZF, yakıt tüketimi, vites geçiş konforu, güç-ağırlık oranı ve en önemlisi, gelecekteki sistemlere uygunluğu açısından çıtayı önemli ölçüde yukarıya çekiyor.

Yeni otomatik şanzıman, binek araç sistemlerinden uyarlanan sekiz ileri vitesi ve tasarım prensibi sayesinde ticari araç segmentindeki pek çok önemli kriteri, günümüz sistemlerinden daha üstün olarak rahatlıkla karşılıyor. PowerLine, ticari araçlar için özel seçenekler sunuyor. Yenilikçi ürün, PTO (Power Take-Off) ve retarder ile kullanımı için hazır. Powershift bir şanzıman olan PowerLine, ticari araçlarda artmakta olan doğal gazlı (LNG) motor uygulamaları için de uyumlu. Ayrıca duraklama anında motoru otomatik olarak durdurma (Start-Stop) özelliği ile yakıt tüketiminde yüzde beş oranında tasarruf sunan ZF PowerLine, olası Hibrit uygulamalar için çok daha büyük oranlarda tasarruf imkanı sağlıyor.

ZF Services Türk Genel Müdürü Selim Aydınlıoğlu, ZF Teknoloji Günü hakkında görüşlerini paylaştı: “ZF’nin Friedrichshafen da düzenlediği Teknoloji Gününde siz değerli basın mensupları ile birlikte güzel bir deneyim geçirdik. Bugün burada gördük ki ZF mekanikten elektromekaniğe ve oradan da sistem entegrasyonuna çok hızlı bir şekilde ilerliyor. ZF’nin şu an pazarda var olan ve ülkemizde de tercih edilen elektrikli akslarının yanı sıra Orta ve Ağır Ticari araçlar için geliştirdiği diğer merkezi elektrikli motorlu çözümleri ile pazarın sabırsızlıkla beklediği Orta Ticari araç grubu için geliştirilen Yeni Powerline 8 İleri tam otomatik şanzımanlı araçlarını test etme imkanı bulduk” dedi.

ZF elektrikli ve otonom araçlara verdiği önemi Ağır Ticari Araçlar için geliştirdiği tam elektrikli ReAx EPS direksiyon sistemi ile de bizlere gösterdi diyen Aydınlıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “ReAX, İleri Sürüş Destek Sistemleri için çok önemli bir adım.  Tüm bunlara ek olarak “Vision Zero” vizyonu kapsamında geliştirdiği ve See-Think-Act mottosuyla desteklediği Akıllı Dağıtım Araçlarını ve Sıfır Kaza hedefine giden yolda geliştirilen Yenlikçi ZF Kamyon ve Çekicilerini deneyimle imkanımız oldu. Burada hep birlikte gördük ki ZF, birleşen tedarik etmekten fazlasını yapıyor. Otonom sürüş, elektrikli tahrik sistemleri, güvenlik ve dijitalleşme ZF’nin önümüzdeki dönemde öncelikli konuları olacak. Yakın gelecekte sürücünün, araçların, yolların vs tanımları tekrar yapılacağa benziyor. Burada sizlerle birlikte olmaktan ve ZF’nin yeni teknolojilerini birlikte deneyimlemekten çok memnun oldum.”

Akıllı teknoloji kullanımı lojistik depo operasyonlarının verimliliğini ve güvenliği artıyor

ZF Ticari Araçlara Yönelik Elektrikli Ürün Portföyünü GenişletiyorZF geliştirdiği iki yenilikçi çözüm ile depolama alanları, karayolu, deniz ve havayolu taşıma şirketleri lojistik operasyonlarının geleceğine dair ipuçları veriyor. Bu sistem sayesinde araçlar, gelecekte treyler ve römorkların ilgili hedefe ulaşma yolundaki manevralarını kendi başlarına otonom olarak gerçekleştirebilecek. Bu sistemin temelini, teknoloji grubunun geliştirdiği "see. think. act." (gör. düşün. uygula.) prensibi oluşturuyor. Bu prensip temelinde şirket; lojistik sektörüne yönelik verimlilik, hız ve çevre dostu olma özelliklerinin iyileştirilmesine ve kazaların ve hasarların en aza indirilmesine yardımcı olacak enstrümanlar geliştiriyor. Sürücüsüz manevra yapabilen nakliye araçları, lojistik sektöründe giderek artan kalifiye personel eksikliğine karşı mücadelede bir çözüm olarak da katkı sağlıyor.

ZF Ticari Araçlar Birim Başkanı Fredrik Staedtler düşüncelerini şöyle açıklıyor: "Görebilen, düşünebilen ve uygulayabilen bağımsız araçlarımız sayesinde, ikmal depolarında ve diğer kapalı alanlarda akıllı lojistik sistemlerini hayata geçirme fikri artık gerçek oluyor. Bu tip nakliye araçları manevra hasarlarının ve bekleme sürelerinin oluşmasını önleyerek lojistik şirketlerinin rekabet avantajı elde etmelerini sağlıyor. Bu nedenle geliştirilen yenilikçi araçlarımızda sunulan fonksiyonlar, yüksek taleplerin olduğu ve hızlı sonuçlar alınması gereken uygulamalara çözüm oluyor” dedi.

Verimlilik ve güvenlik için yeni köprü teknolojisi
ZF Ticari Araçlara Yönelik Elektrikli Ürün Portföyünü Genişletiyor

İkmal depolarında yapılan manevralarda konteynerlerin yerleştirilmesi, alınması veya taşınması, yani nakliyenin kamyondan indirilerek yenilerinin yüklenmesi gibi, büyük ölçüde sürücülerin becerilerine bağlı olan, uzun süren ve genellikle maddi hasarlara neden olabilen durumlarla karşılaşılabiliyor. Üç akslı ağır vasıta yapısı baz alınarak geliştirilen bir hibrit kamyon olan ZF Yenilikçi Kamyon (Innovation Truck) tüm bu işlemlerin sürücüsüz gerçekleştirilmesi görevini üstlenir. Sürücü, stok alanına giriş yaptıktan sonra araçtan inebilir, bağımsız sürüş modunu etkinleştirebilir ve ardından mola verebilir. Kamyon gideceği hedef konumu kendisi bulur ve elektrikli sürüşle bu hedefe gider. Burada yük nakil kasası asistanı yardımıyla,ZF Yenilikçi Kamyon daha önceden yüklenmiş olan yeni bir konteyneri de kendi başına alır. Aracın yük nakil kasasının altından geri gidiş hareketini de tümüyle kendisinin gerçekleştirmesi, asistanın sunduğu en önemli avantajlardan biridir: Bu sürüş manevrasının manuel olarak gerçekleştirilmesi, en deneyimli kamyon sürücüleri için bile son derece zorlu bir görevdir. ZF İleri Yapay Zeka (ProAI) merkez bilgisayarı ile kumanda edilen ZF Yenilikçi Kamyon, her zaman sunduğu en yüksek hız, hassasiyet ve güvenlik özellikleri sayesinde bu görevin altından kolaylıkla kalkar. Ayrıca stres, yorgunluk ve dikkat dağınıklığı gibi durumlar veya karanlıkortam ya da olumsuz hava koşulları kamyonun hareketini etkileyemez.

Otonom Yükleme

Gelişmiş sensör teknolojisi Özel Çekici’nin kendi bulunduğu ortamı gözlemesine de olanak sağlar. Burada ZF İleri Yapay Zeka merkez bilgisayar aynı zamanda tüm yönlendirmeleri de koordine eder: Böylece bu araç, çekici kamyondaki römorku alır ve bunu yükleme ve boşaltma işlemleri için bağımsız şekilde rampaya yerleştirir. Ardından römorku bulunduğu yerden kamyona geri getirir.

ZF, ticari araçlara yönelik elektrikli çözümlerin yer aldığı ürün portföyüne iki yeni elektrikli merkez tahrik ünitesi ekliyor. CeTrax lite ve CeTrax mid; 7,5 tona kadar olan hafif ticari araçlar (CeTrax lite) ve 19 tona kadar olan orta ağırlıktaki ticari araçlar (CeTrax mid) üzerinde kullanılabilecek şekilde tasarlanmış, tümüyle elektrikli yapıda "Tak ve Sür" çözümler. Teknoloji grubu ZF, her iki çözüm ile gelecekte diğer pazar segmentlerinde de faaliyet gösterecek ve gelecekte emisyonsuz sürüşe geçme yolculuğunda sektörü destekleyecek.

CeTrax lite ve CeTrax mid ile ZF, izin verilen toplam ağırlığı 19 tona kadar olan araç sınıflarına yönelik elektrikli ticari araç tahrikleri portföyünü genişletiyor. Özellikle CeTrax lite ve CeTrax mid; elektrikli motorun, güç elektroniğinin ve şanzımanın kompakt bir ünite halinde ortak bir gövde içerisinde bulunduğu, entegre yapılı bir elektrikli merkez tahrik ünitesidir. Güç elektroniğinin elektrikli motora özel olarak kablo ile bağlanması gerekmez, çünkü bu bağlantı ünitenin içerisinde zaten mevcuttur. Her iki merkez tahrik de kompakt yapıları sayesinde mevcut araç platformlarına esnek şekilde monte edilebilir. Bu sayede üreticinin şaside veya akslarda büyük değişiklikler yapmasına gerek kalmaz.

ZF Ticari Araç Teknolojileri Geliştirme Müdürü Dr. Mark Mohr konu ile ilgili olarak; "CeTrax modelimizdeki Plug-and-Drive konsepti ile araç üreticileri geliştirme ve montaj maliyetlerini azaltabilir. Bu çözüm ile ZF, özellikle bir platform stratejisi kapsamında mevcut olan konvansiyonel modellerini de ilave olarak elektrik tahrikli bir versiyona dönüştürmek isteyen üreticilere veya filo işletmecilerine yönelmektedir” dedi.

ZF ticari araç portföyüne yeni bir dijital çözüm ekliyor

Dünya genelinde birçok kamyon üreticisi tarafından başarıyla kullanılan modüler şanzıman sistemi TraXon, 2019 sonrasında istenirse Bakın Öngörü Sistemi özelliğiyle (Predictive Maintenance) donatılabilecek. Bu sayede filo operatörleri, şanzıman yağı veya debriyaj diskleri gibi kritik bileşenlerin durumunu bulut altyapısı üzerinden sürekli olarak izleyebilecek. Böylece bakımlar öngörüler doğrultusunda planlanabilecek, araçların hizmet dışı kalma süreleri kısalacak ve yolda kalma durumları da önlenmiş olacak. Buna bağlı olarak maliyetler azalacak ve aynı zamanda şanzımanın kullanım ömrü de uzayacak.

ZF Ticari Araç departmanı Kamyon ve Hafif Ticari AraçlarTahrik Teknolojileri Müdürü Winfried Gründler yaptığı açıklamada; “Yeni Bakım Öngörü Sistemi özelliği ile, başarısı kanıtlanmış TraXon şanzımanımıza ağ bağlantısı özelliğini de eklemiş oluyoruz. Şanzımanlar konusundaki derin bilgi birikimimizin ve dijital uzmanlığımızın bir ürünü olan diyagnoz raporları sayesinde araç üreticileri ve filo operatörleri için gerçek bir katma değer sağlanmış oluyor. Bu sayede ZF olarak, akıllı mekanik sistemler alanında komple bir sağlayıcı olduğumuz konusundaki iddiamızı da kanıtlıyoruz” dedi.

ZF Ticari Araçlara Yönelik Elektrikli Ürün Portföyünü Genişletiyor

ReAX EPS direksiyon enerji tüketimini ve sistem karmaşıklığını en aza indiriyor

ZF Technoloji Gününde ZF, ticari araçlara yönelik olarak üretilen ve hiçbir hidrolik ve çevresel birim gerektirmeyen, dünyanın ilk tümüyle elektrikli direksiyon prototipi olan ReAX EPS çözümünü görücüye çıkartı. Tüm servo gücünü, 70 Nm'ye güç sunan elektrikli motor sağlıyor. Hepsinden önemlisi ZF'nin elektrik motorlu hidrolik direksiyon sisteminin (EPS; Electrically Powered Steering – Elektrik Destekli Direksiyon), gelecekteki Steer-by-wire uygulamalarını da destekler nitelikte olması. Tümüyle elektrikli direksiyon, ileri sürüş destek sistemlerinin (ADAS) ve otomatik sürüş fonksiyonlarının önemli bir öğesi ve ileri düzeyde güvenlik özelliklerinin hayata geçirilmesine katkı sağlarken aynı zamanda sürücünün üzerindeki yükü de alarak lojistik iş akışlarının iyileştirilmesine olanak sağlıyor. ZF tarafından üretilen ReAX EPS ayrıca, geleneksel hidrolik direksiyonlara kıyasla daha az yer kapladığından ve daha hafif olduğundan daha verimli ürünlerin geliştirilmesine de olanak sağlıyor.

ZF Ticari Araç Direksiyon Sistemleri Müdürü Mitja Schulz bunu şu sözlerle açıklıyor; "ReAX EPS çözümümüz ile birlikte dünyanın ilk ticari araç direksiyon sistemi prototipini kullanıma sunuyoruz. Bu çözüm sayesinde 48 V araç elektrik sistemlerini de barındıran elektrifikasyon uygulamaları ve Steer-by-Wire'a kadar uzanan otomasyon geliştirmeleri çok daha kolay ve hızlı bir şekilde hayata geçirilebiliyor. Bu çözüm sayesinde mümkün olan en yüksek verimlilik ve güvenilirlik özellikleri de elde edilebiliyor” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77